Novi izbori

Bojkotiraju izbore u Travniku i Srebrenici

17.02.2021.
u 19:19

Nakon Travnika i odluke HDZ-a BiH da ne nastupa na prijevremenim izborima za načelnika ove općine, sličan potez povukle su i bošnjačke stranke u Srebrenici - općini u kojoj se 21. veljače održavaju ponovljeni izbori. Naime, Probosanski blok u Srebrenici odučio je kako će bojkotirati ponovljene izbore u ovom gradu, a razlog je činjenica da je Središnje izborno povjerenstvo donijelo za Bošnjake, kako navode, nepravednu i nepotpunu odluku o poništavanju glasova samo s redovitih biračkih mjesta, piše Večernji list BiH.

U izjavi za klix.ba predsjednik izbornog stožera “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović kazao je kako se još analiziraju sve prednosti i mane odluke, ali je naveo kako su odlučili bojkotirati izbore, a razlog je odluka SIP-a da se rezultati izbora u Srebrenici ponište samo na redovitim biračkim mjestima.

Glasovi poštom

“Imali smo puno dokaza da se ponište i glasovi poštom jer imamo potvrde poštanskih operatora da je izborni materijal kasnio 25-26 dana. Imamo i neke slučajeve u prekooceanskim zemljama gdje su bh. državljani dobili izborni materijal nakon izbora”, dodaje Ahmetović. Također, potvrdio je kako su se konzultirali sa svim probosanskim strankama u BiH. “Zaključak je da su probosanske stranke u startu zakinute za tisuću glasova ako uđemo u ponovljeni izborni proces”, kazao je Ahemtović.

Ovo je samo jedna od reakcija na odluke i poteze koje vuče aktualni saziv Središnjeg izbornoga povjerenstva. I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako SNSD ne podržava odluku SIP-a o ponavljanju izbora u Srebrenici i Doboju, ali je potvrdio kako su u toj stranci ipak načinili plan kako bi opet ostvarili dobar izborni rezultat. Treba se prisjetiti situacije u Travniku. U kontekstu te općine HDZ BiH donio je odluku da neće sudjelovati na izborima, a razlog je neslaganje s odlukama Središnjeg izbornog povjerenstva. Naime, SIP je utvrdio nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika općine Travnik od Mirsada Pece (SDA) zbog njegove smrti, a kojem je potvrđen mandat načelnika općine Travnik pravomoćnom odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

Na izborima za načelnika Travnika u studenome prošle godine najviše glasova osvojio je kandidat SDA Mirsad Peco, koji je preminuo na sam dan izbora. HDZ BiH smatra da je načelničko mjesto trebalo pripasti kandidatu te stranke Goranu Pejakoviću, koji je bio drugi po broju osvojenih glasova, no SIP je donio odluku da se izbori ponove. HDZ BiH se žalio na odluku SIP-a o ponavljanju izbora, no Sud BiH je tu žalbu odbio.

HDZ BiH je donio odluku kako će bojkotirati prijevremene izbore u Travniku, a pravnu borbu će nastaviti na Ustavnom sudu BiH. Predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik Bojan Domić tada je naglasio i kako HDZ neće pružiti potporu ni jednom od kandidata.

Poziv HDZ-a BiH

“Ne bavimo se špekulacijama, ali ovdje želim nedvosmisleno poručiti da o bilo kakvoj potpori nekom od kandidata na ovim izborima nema ni govora. Nama su nadležne institucije vrlo jasno poslale poruku da su ovo izbori za načelnika Travnika iz reda jednog naroda. Stoga i ovim putem pozivamo naše članove i simpatizere, kao i Hrvate općine Travnik, da podrže našu odluku o bojkotu izbora i da na taj način zajedno pošaljemo poruku SIP-u, ali i cjelokupnoj javnosti što mislimo o ovim izborima te pokušaju nametanja Bosne i Hercegovine po mjeri jednog naroda”, istaknuo je Domić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?