odlične ideje

Bojenje jaja prirodnim bojama za još šareniji Uskrs

jaja
Sweety and Spicy
03.04.2023.
u 18:05

Oboji jaja prirodnim bojama, a potom ih premaži špekom za visoki sjaj...

Bojanje jaja za Uskrs tradicija je u mnogim obiteljima širom svijeta. Neki to čine iz religijskih razloga, a neki jer jednostavno žele unijeti malo promjene u svoju svakodnevicu i šarenilom ukrasiti dom kako bi pozdravili dolazak proljeća i buđenje prirode. Za bojanje jaja postoje dva načina. S jedne strane su prirodne boje, a s druge kupovne.

Godinama smo kombinirali ove dvije metode jer mama voli starinski štih jaja obojenih ljuskama luka s uzorkom bilja (u staru najlonku stavite jaje i uz ljusku prislonite cvijet te zavežite na vrhu i tako kuhajte), dok smo sestra i ja kao klinci htjeli da to bude što šarenije i raznolikije pa bi uvijek dobili par komada da ih obojimo kupovnim bojama, piše gastro.24sata.hr.

Upotrijebi namirnice iz smočnice!

Meni su obje verzije lijepe, svaka na svoj način, no posljednjih par godina prebacio sam se u potpunosti na korištenje prirodnih resursa za dobivanje šarenih pisanica.

Od ljuska luka dobit ćete zagasito crveno-smeđu nijansu na pisanicama, a ako želite unijeti još malo boja u vašu košaru tada ćete morati posegnuti za još kojom namirnicom.

Žuta jaja najčešće dobivam korištenjem kurkume, ali moguće je i primjerice korom od jabuke ili mrkvom. Dodajem dvije žličice kurkume u vodu u kojoj kuham jaja, što je sasvim dovoljno za postizanje lijepe, intenzivne žute boje.

Plava jaja je dosta teško napraviti, a za njih ćete trebati glavicu crvenog kupusa kojeg narežete na trakice i kuhate s njima te ih na kraju ostavite i do 24 sata u plavkastoj vodi kako biste dobili lijepu plavu nijansu.

Zelenu možete dobiti kombinirajući vodu od kupusa i kurkumu ili pak iskuhavanjem špinata, ali također ćete jaja morati dugo namakati kako bi kora pokazala željeni rezultat.

Od crnog vina dobit ćete ljubičastu nijansu s malim kristalićima, a od kave lijepu svijetlo smeđu.

Evo kako možeš postići sjaj pisanica

Ako želite da vaše pisanice ostanu mat i pastelne tada vam ne treba špek, no kako kaže Gastrolovac Vedran s bloga Seasoned with love, sa špekom je sve bolje! Bolje su i pisanice koje će dobiti puno elegantniji izgled ako ih malo premažete s bijelim dijelom špeka. I još jedan trik za kraj.

Svima se dogodi da jaje pukne tijekom kuhanja, no nemojte očajavati jer ako namjerno do kraja raspucate ljusku i vratite jaje u posudu s bojom, dobit ćete krasna mramorna jaja koja su jednako lijepa kao i ona s korom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije