rak, moždani udar...

Boja jezika otkriva zdravstvene probleme

problemi
24.08.2016.
u 14:00

Boja, tekstura i vlažnost jezika mogu biti ključni za određivanje cjelokupnog zdravlja organizma. Ako primijetite da se nešto na vašem jeziku promijenilo, nemojte to ignorirati. Jezik se sastoji od grupe mišića koji nam omogućavaju da osjetimo okus hrane i pića, da gutamo, razgovaramo, prenosi 24sata.hr

- Vaš jezik je bogat krvnim žilama, a zahvaljujući stalnom protoku sline, stalno se čisti te se uklanjaju štetne bakterije koje nastaju u području usta. Međutim, pregledom nečijeg jezika moguće je otkriti neki zdravstveni problem iako taj čovjek možda izgleda sasvim dobro i zdravo - objašnjava Laurence Kirk, zagovornik alternativne medicine iz Velike Britanije. 

Ako vaš jezik promijeni boju, otečen je, tvrd, bolan ili su na njemu nastale čudne mrlje ili nakupine - to znači da u vašem tijelu nešto nije kako treba. Može se raditi o nedostatku nekog vitamina, ali i ozbiljnim zdravstvenim problemima koji zahtijevaju liječničku pomoć.

Ne ignorirajte ovih 7 promjena na jeziku:

1. Jezik je crn 

Malene kvržice na površini jezika - papile - ponekad mogu poprimiti crnu boju zbog nakupina bakterija i gljivica. Također, površina jezika boju može promijeniti i zbog neke hrane, pića, duhana... Uzrok tomu čestro je loša higijena usne šupljine. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružno za vidjeti. 

Međutim, neki antibiotici i drugi lijekovi, kao i sredstva za ispiranje usta mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se raditi i o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kave. Posavjetujte se s liječnikom ako to potraje više od deset dana.

2. Jezik je žut

Kao i s crnim jezikom, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suha, odnosno ako tijelu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umjesto kroz nos), ako je tjelesna temperatura povišena, previše duhanskog dima pređe preko jezika itd. Rješenje je pedantna higijena usne šupljine, pijenje više vode, struganje jezika.

foto: Dreamstime

3. Ima bijelu površinu

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji. ali i oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se zna i kod pacijenata koji piju jake antibiotike. 

Bijeli jezik može nastati i kod leukoplakije - stanja u kojem dolazi do stvaranja bijelih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci.

4. "Jagoda" jezik

To je jezik kojem okusni pupoljci postanu natečeni i čini se kako imaju glatku površinu nalik sjemenkama jagode. Stručnjaci upozoravaju ako vam je jezik svjetlo crvene boje, a pritom imate visoku temperaturu - odmah posjetite liječnika. Jezik može nalikovati jagodi iz nekoliko razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 te folne kiseline.

Može se raditi i o šarlahu - streptokoknoj infekciji kod koje je temperatura tijela povišena i savjet je bez odgađanja otići liječniku. Postoji i još jedna bolest kod koje jezik nalikuje jagodi - kawasaki bolest koja je češća kod djece mlađe od pet godina. To je poremećaj kojeg karakterizir upala krvnih žila u cijelom tijelu. I ovu bolest prati povišena temperatura pa treba posjetiti liječnika. 

5. Sa smeđim mrljama

Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, svakako odite na lječnički pregled jer se može raditi o obliku raka kože - melanomu. 

6. Pojavile su se kvržice ili bol 

Ovo su glavni razlozi za nastanak kvržica ili boli u bilo kojem dijelu jezika:

  • Dijabetes i anemija može uzrokovati upalu jezika.
  • Pušenje može iritirati jezik i uzrokovati bol.
  • Radi se o opekotini od vruće hrane ili ste zagrizli jezik tijekom žvakanja. 
  • Neke žene osjećaju pečenja na jeziku u postmenopauzi (period nakon menopauze).
  • Stres može uzrokovati nastanak čireva na jeziku.
  • Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara - obratite se liječniku ako kvrga ili bol traje duže od dva tjedna.
  • Pukotine ili male posjekotine na površini jezika mogu uzrokovati ​​gljivične infekcije.

7. Gubitak osjeta ili osjećaj trnaca

Izostanak osjeta na jeziku najčešće se događa zbog oštećenja živčanog sustava. To se može pojaviti nakon nekog zahvata kod zubara, ali i kod moždanog udara. Tada se javlja gubitak osjetat ili osjećaj trnaca na jeziku, piše The Earth Child.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije