Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bogatim Arapima otkazuju boravak u BiH zbog kršenja migracijskih propisa

28. veljače 2017. u 09:00 1 komentara 829 prikaza

Nakon provedene policijsko-sigurnosne akcije pod kodnim nazivom “Nekretnine” u kojoj je kontroliran način na koji su utemeljene tvrtke čiji su osnivači ili odgovorne osobe strani državljani iz Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, a koji u svom vlasništvu posjeduju nekretnine u BiH, utvrđeno je kako je njih 158 boravilo u BiH po osnovi viznog ili bezviznog režima, bez reguliranja boravišnog statusa u BiH, dok za njih 113 nije evidentirano da su uopće ulazili u BiH.

Migracijski propisi

Prema izvješću agencije Birn, koja se poziva na informacije iz Službe za poslove sa strancima, SIP-a i Porezne uprave FBiH, utvrđeno je kako je manji broj njih prekršio migracijske propise glede duljine boravka izvan BiH tijekom odobrenog boravka, dok je u 58 tvrtki utvrđeno da su stranci zlouporabili pravo na privremeni boravak u BiH po osnovi izdane radne dozvole. Iz Službe za poslove sa strancima ranije su najavili da će protiv svih stranaca koji su prekršili migracijske propise u BiH biti poduzete zakonom predviđene mjere otkazivanja bezviznog ili privremenog boravka. “Razlog za provođenje akcije ‘Nekretnina’, kako je kazano, jesu operativne informacije o postojanju tvrtki u vlasništvu stranih državljana koje se fiktivno registriraju u BiH, isključivo s namjerom stjecanja vlasništva nad nekretninama, njihove kupnje radi daljnjeg izdavanja stranim turistima, pri čemu se izbjegavaju zakonske obveze u pogledu vođenja evidencije i prijavljivanja stranaca”, navodi agencija Birn. Nakon provedenog nadzora utvrđeno je da osnivački ulog pravnih osoba najčešće iznosi 2000 KM, a da su sporne tvrtke vlasnici nekretnina u vrijednosti više stotina tisuća KM. Iz Službe je rečeno da će podaci o svim utvrđenim činjenicama i nepravilnostima biti dostavljeni nadležnim policijskim i poreznim tijelima radi poduzimanja daljnjih mjera i radnji. Spomenimo da je, prema tvrdnjama Službe za poslove sa strancima, utvrđeno ranije kako je fiktivno čak 499 od 671 pravnog subjekta u vlasništvu stranaca, uglavnom iz arapskih država.

Kontrola

U vlasništvu kontroliranih pravnih subjekata nalazi se više od 600 stambenih i poslovnih objekata, a posjeduju 1768 zemljišnoknjižnih izvadaka na ime tvrtke, utvrđeno je u akciji “Nekretnine”. Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić najavio je kako će osigurati oko 80.000 letaka sa sadržajem obveza stranaca prema BiH i Službi za poslove sa strancima, nakon njihova ulaska u zemlju, koji će biti distribuirani na nekim graničnim prijelazima i u sarajevskoj zračnoj luci. “Leci će biti na turskom, arapskom, engleskom, francuskom i na još nekolicini jezika, a na taj način će se stranci odmah informirati nakon ulaska u državu o svojim obvezama”, prenosi agencija Birn.

  • Varesak:

    Napokon,dosta nam je tih ,koji ne poštuzju zakon i običaje zemlje u koju dođu.