Blok 7 u Termoelektrani Tuzla strateški je cilj BiH za stabilnost opskrbe strujom

21.12.2023.
u 10:21

U situaciji u kojoj se Bosna i Hercegovina može suočiti s nepredviđenim okolnostima kada je riječ o sigurnosti opskrbe eklektičnom energijom, od strateškog je značaja za cijelu državu imati realiziranu investiciju koja će, uz značajno podizanje ekoloških standarda, donijeti do sada neviđen izvor električne energije. Naravno, stabilnost opskrbe postigla bi se realizacijom investicije izgradnje novoga Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, koji je i zamišljan kao projekt koji će zamijeniti ‘’Krekine, lignitne’’ blokove u TE Tuzla, a to su blokovi br. 3, 4 i 5 ukupne instalirane snage od 500 MW. Novi Blok 7 ima znatno veću učinkovitost u proizvodnji električne energije, a pritom i troši znatno manje ugljena, što sa sobom donosi i niz dobrih vijesti kada govorimo o očuvanju okoliša. Poznato je, naime, kako su stari blokovi imali godišnju proizvodnju od 2000 do 2500 GWh, ovisno o pogonskoj spremnosti i količini ugljena na depou, a Blok 7 ima projektiranu proizvodnju od 3000 GWh i s 30% manje ugljena daje istu količinu proizvedene električne energije.

Važnost izgradnje

Ovih tri tisuće GWh zapravo je više od polovine ukupne godišnje proizvodnje Elektroprivrede BiH, što jasno upućuje na zaključak kako bi Blok 7 u Termoelektrani Tuzla bio strateški odgovor na sve izazove i krize te bi zajamčio stabilno napajanje električnom energijom u BiH. Tehničke karakteristike upućuju i na zaključak kako je učinkovitost novoga bloka 42%, a postojećih ne više od 27%. To je za 50% bolja učinkovitost, a samim time i smanjena emisija stakleničkih plinova (CO2, SO2, NOx...). Ilustracije radi, Blok 7 za istu količinu ugljena u odnosu na stare blokove ima 48 puta manju emisiju SO2, 7,3 puta manju emisiju ugljene prašine, za 2,5 puta manju emisiju NOxa.

No, pred BiH se trenutačno postavljaju određeni zahtjevi koji su u jednom dijelu nerealni, a odnose se na potpunu dekarbonizaciju do 2030. godine, dok istodobno velike europske zemlje tek u 2050. godini predviđaju potpunu dekarbonizaciju. Ako bi se taj pritisak realizirao, odnosno BiH ne izgradi Blok 7 u TE Tuzla, zemlja će nakon spomenute godine ostati bez električne energije koja se dobiva iz termoelektrana, a kada se uzme u obzir postotak energije koju zemlja inače dobiva iz ovih izvora, jasno je kako će se suočiti s ogromnim manjkom struje. On bi se onda morao nadomjestiti uvozom. Kada se pak analizira stanje omjera električne energije koja se dobiva iz svih raspoloživih izvora, vidljivo je, zapravo, koliko bi značila realizacija izgradnje Bloka 7, odnosno kolika bi šteta za Bosnu i Hercegovinu bila ako bi se odustalo od projekta. Naime, odnos termo i obnovljivih izvora (voda, sunce i vjetar) je 50:50, što znači kako polovinu električne energije dobivamo iz termoelektrana. BiH zapravo nema alternativu za proizvodnju električne energije iz termokapaciteta, a tu je i pitanje kontinuiteta i sigurnosti proizvodnje iz obnovljivih izvora, koji su uglavnom ovisni o vremenskim prilikama. Vratimo se, dakle, na priču o nužnosti realizacije projekta izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla. Riječ je o projektu koji bi bio dugoročan odgovor na sve gore navedene izazove, a pritom bi sa sobom donio i niz tehnoloških unaprjeđenja kojima bi se realizirale beneficije na dvije razine - prva je energetska, odnosno dobivanje veće količine struje uz manju potrošnju, a druga je ekološka - kroz znatno niže emisije u odnosu na postojeće blokove unutar termoelektrana. Blok bi, kao što je poznato, bio instalirane snage od 450 MW, a sa svojom planiranom proizvodnjom bio bi važan dio mozaika osiguranja energetske neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Energetska neovisnost

U prijevodu, BiH bi kroz ovaj projekt dobila priliku postati zemlja koju neće pretjerano doticati stanje u vanjskom okružju kada govorimo o često nepredviđenim okolnostima na tržištima jer bi na raspolaganju imala izvor energije koji će od starta do finiša biti vezan uz domaće kapacitete ugljena kojih imamo na raspolaganju. Takva investicija bi, osim energetske neovisnosti, donijela i prijeko potrebnu sigurnost na unutarnje tržište Bosne i Hercegovine, a što je tema koja ima i izravne veze s djelovanjem brojnih gospodarskih subjekata. Uz stabilnost i sigurnost u opskrbi puno je lakše i planirati buduće poslovne poteze, poglavito kada govorimo o proizvodno orijentiranim poduzećima. Izgradnja Bloka 7 značila bi i kako Bosna i Hercegovina ne bi bila ovisna o kretanjima na burzama električne energije, a što je scenarij koji također vodi daljnjoj stabilizaciji u elektroenergetskom sektoru. Sve su to argumenti koji govore u prilog potrebi ubrzanja priče oko realizacije investicije na koju se gleda kao na povijesni, generacijski projekt.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije