Još dva tjedna do Božića

Blještavilo trgova ovog će Božića zamijeniti obiteljsko ozračje

11.12.2020.
u 18:00

Još su dva tjedna do Božića. Katolički vjernici provode vrijeme u molitvi i pripravi za najradosniji blagdan. Ako se liječnici trude da sačuvaju fizičko zdravlje stanovništva, onda se za svećenike može s pravom reći da se na najbolji mogući način trude sačuvati psihičko zdravlje naroda, piše Večernji list BiH. 

Mir i spasenje

Prenoseći stanovništvu Božju riječ i hrabreći ga da i u ovom čudnom i neizvjesnom vremenu ne malaksa, vjerski dužnosnici pokazuju koliko su potrebni i važni u današnjem svijetu. Ekipa Večernjaka razgovarala je ovih dana sa župnikom i gvardijanom na Petrićevcu fra Domagojem Šimićem.

Mladi svećenik ispričao nam je u kakvim su okolnostima dočekali i kako obilježavaju advent katolički vjernici, Hrvati u Banjoj Luci. Ističe kako je teško ne primijetiti kako je cijeli svijet već nekoliko mjeseci u konstantnim pripremama, iščekivanju i nadi u pronalazak cjepiva koje će zaustaviti širenje pandemije koronavirusa i među puk unijeti mir kako bi ova agonija konačno završila.

- U ovakvim okolnostima dočekali smo i advent tijekom kojega trebamo pripremati svoja srca za Isusov dolazak kojemu je drugo ime mir i spasenje. Svaka priprema osobna je stvar pojedinca koji joj pristupa na svoj način, a jednako tako su i župne pripreme tijekom adventa specifične diljem svijeta, stoga i u Bosni i Hercegovini - ističe fra Domagoj. Govorimo i o vjernicima posebice milim misama zornicama koje se slave i u Banjoj Luci.

- U Bosni i Hercegovini gotovo je nemoguće zamisliti advent bez zornica, bez ispovijedi i molitve, pa tako i u Banjoj Luci gdje se mise zornice slave u jednoj župi, a predvoditelji se izmjenjuju svakog jutra i uvijek je to župnik iz jedne od susjednih župa. Želja nam je na taj način svjedočiti zajedništvo i u ovom teškom vremenu tijekom kojega nastojimo pomoći i razveseliti najpotrebnije vjernike darujući im paket s osnovnim namirnicama kako bi svaka obitelj imala mogućnost dostojanstveno proslaviti božićne blagdane - kaže fra Domagoj. Ono što je sigurno o ovoj, 2020. je da je jedna od nezaboravnih, bez obzira na to što je uopće nismo ovakvom zamišljali.

- Godina koja je na izmaku u sjećanju ljudi ostat će kao godina u kojoj je čovjek uistinu imao više no ikada vremena posvetiti se sebi. Živimo u društvu u kojemu se preko različitih medija želi čovjeka odvojiti od sebe i istinske biti namećući mu druge vrijednosti i životne prioritete kao spasenje.

Budimo s najbližima

U takvu okružju čovjek gubi ono osnovno i ljudsko – jednostavno biti čovjek. Mišljenja sam stoga kako će advent 2020. godine biti vrijeme koje će se provesti sa svojim obiteljima i najbližima te u tom ozračju dočekati Božić - kaže za Večernji list župnik i gvardijan na Petrićevcu. Pozvao je vjernike da Božić provedu u obiteljskom ozračju, s najbližima.

- Uz malo truda, idilična slika adventa s blještavo uređenim trgovima prepunim ljudima, božićnim pjesmama, toplima čajem i vinom mogla bi biti zamijenjena obiteljskim ozračjem i vremenom provedenim s najbližima. U konačnici, to je pravi smisao adventa i Božića – dočekati Isusa Krista koji se rodio upravo u obitelji. Neka se ovoga Božića rodi i u našim srcima i našim obiteljima - zaključio je fra Domagoj Šimić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?