savjeti

Bliži se proljeće: kako učinkovito očistiti svoj dom u par jednostavnih koraka?

čišćenje
shutterstock
03.03.2022.
u 19:22

Raščišćavajte stvari u malim vremenskim intervalima, između 15 minuta do dva sata jer je to najučinkovitije za uklanjanje nere

Dobro je poznato da okruženje u kojem živimo ima velik utjecaj na našu dobrobiti i na način kako se osjećamo. Neuredan stol može dovesti do smanjenja koncentracije i produktivnosti, dok neuredna spavaća soba može itekako poremetiti san.

Ipak, dolaskom proljeća dolazi i vrijeme kad valja pogledati oko sebe i urediti svoj dom. Za stylist.co.uk odlične savjete i alate o tome kako učinkovito očistiti svoj dom i metode za isto dala je profesionalna organizatorica Kate Ibbotson, piše ljepotaizdravlje.hr

Budite strateški i razmišljate o tome gdje započeti s uklanjanjem nereda

Kate ističe da je redoslijed kojim počinjete čistiti zapravo ključan za proces organizacije. Izbjegavajte početi s papirologijom jer to može biti dugotrajno i obično ne stvara dramatičnu vizualnu razliku, a vi na kraju ostanete demotivirani. Također, predlaže da izbjegnete početak čišćenja kroz neke stvari koje vam puno znači jer odluke o bacanju istih mogu biti teške i tada sve to skupa duže traje. Kad se radi o tim emocionalnim stvarima, ona naglašava da se ne biste smjeli previše vezati – sjećanja nisu u stvarima, već u vama samima. Ako i morate i želite čuvati stvari koje vas podsjećaju na neku osobu ili određeno iskustvo, ograničite tu količinu.

Raščišćavajte stvari u malim vremenskim intervalima, između 15 minuta do dva sata jer je to najučinkovitije za uklanjanje nereda. Usredotočite se na male stvari poput novčanika, ladica, ormarića za lijekove, ormar ili police. Stvorite si kategorije kojima ćete krenuti – od odjeće, knjiga do kuhinjske opreme. Kate predlaže da uvedete svakodnevnu rutinu pospremanja na kraju dana barem 15 minuta jer će to uvelike olakšati.

Bez odgađanja donesite odluke o svojim stvarima

Biti odlučan je ključno jer nered je često rezultat odgode odluke. Vaše odluke su zadržati, donirati, baciti, prodati… Ipak, ovdje Kate upozora na “prodajni ciklus” u kojem mjesecima ili godinama ostavljate vrećice koje sadrže stvari koje namjeravate prodati, ali to nikad ne učinite. Donirajte dobrotvornim organizacijama, a ako nešto doista odlučite baciti, to i napravite.

Donosite odgovorne odluke o skladištenju

Stalno kupovanje novih, a možda nepotrebnih kutija za pohranu je vrlo vjerojatno jako loše rješenje. Posebice ako već imate nagomilano hrpu stvari koje ne trebate i ne koristite, a dokle god to ne počistite, nećete ni znati koja vam je pohrana potrebna. Pokušajte sve držati pod kontrolom i jednostavno donesite odluku da svjesno prestanete skupljati nered.

Kate predlaže odličan pristup: svaki put kad kupite jednu novu stvar, drugu pustite. Ovo jednostavno matematičko rješenje ne samo da sprječava nakupljanje stvari već vas tjera da razmislite o novim kupnjama. Ako kupujete impulzivno, pokušajte “razdoblje hlađenja” prije nego što kupite novi artikl – vrijeme u kojem ćete stvarno dobro razmislite treba li vam određena stvar u vašem domu.

Osjećate se preopterećeni oko toga od koje prostorije započeti čišćenje?

Kate predlaže sljedeći redoslijed: Započnite s potkrovljem/garažom/podrumima ako ih imate jer kada ih očistite, imat ćete dovoljno prostora za pohranjivanje stvari koje su vam stvarno potrebne. Nastavite s hodnikom kako bi prostor na početku vašeg doma bio čist. Nastavite do kupaonice pa krenite s kuhinjom, nakon toga sa spavaćom sobom i ormarom. Za kraj ostavite male predmete poput knjiga, suvenira i papirologije, kako govori Kate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?