16. lipnja

Blagoslov i kolaudacija orgulja u sarajevskoj katedrali

12.06.2017.
u 19:21

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu upriličena je konferencija za novinstvo u povodu svečanog blagoslova i kolaudacije orgulja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, 16. lipnja tijekom Svete mise u 18 sati. O orguljama i njihovoj obnovi govorili su: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, rektor katedrale mons. Ante Meštrović, regens chori katedrale vlč. Marko Stanušić i njemački orguljar Hans-Peter Klein (Klajn), javlja KTA. 

Kardinal Puljić je zahvalio svima koji su pomogli ili sudjelovali u projektu unutarnje obnove katedrale, dovršene 2012. godine, te projektu obnove katedralnih orgulja, koji je upravo priveden kraju, ističući da je oba projekta bilo moguće provesti isključivo zahvaljujući donatorima, za razliku od domaćih „struktura za kulturu“ koje za to nisu pokazali razumijevanje. 

Istaknuo je da sarajevska katedrala predstavlja važno vjersko i kulturno zdanje te da orgulje, osim što svojim sviranjem obogaćuju liturgijska zbivanja, služe i za održavanje koncerata te imaju i kulturnu dimenziju. 

„Mnogi ljudi vole čuti i doživjeti u katedrali taj posebno lijep i vrijedan instrument“, kazao je kardinal Puljić. Izrazio je potom radost zbog skore kolaudacije obnovljenih orgulja kojom će na svečan način ponovno započeti njihova upotreba u liturgijskim događanjima. Zahvalio je potom medijskim djelatnicima za nazočnost potaknuvši ih ujedno da u svom izvještavanju u javnosti, pored političkih tema, prostora daju i kulturnim i duhovnim vrijednostima.

Mons. Meštrović pozvao je medijske djelatnike i sve katolike, ali i druge građane, da dođu u petak, 16. lipnja 2017. u 18 sati u sarajevsku katedralu Srca Isusova na Euharistijsko slavlje koje će slaviti kardinal Puljić, a liturgijsko pjevanje animirat će Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“. Dodao je da će nakon Svete mise uslijediti u 19 sati koncert orguljske glazbe u izvedbi njemačkog profesora Hartmuta Feifela (Fajfel) iz Aachena. 

Ističući da je sarajevska prvostolnica 25. prosinca 1975. proglašena spomenikom kulture BiH, progovorio je o povijesti katedralnih orgulja koje je izradila zagrebačka tvrtka Heferer 1885. godine, a koje su nagrađene velikom kolajnom na izložbi u Budimpešti. Podsjetio je da su orgulje u katedralu instalirane u ljeto 1889. godine, da su parcijalno obnavljane 1932. i 1989. godine te da su do danas gotovo u cijelosti izvorno sačuvane. 

Napomenuo je da je tijekom zadnjeg rata katedrala bila oštećena pa su stradali svi vitraji i rozeta, a gelerima granata oštećene su i orgulje. Dodao je i da je obnovu orgulja, koja je započela u siječnju 2014. te se ovih dana privodi kraju, pomogao njemački svećenik biskupije Aachen (Ahen) i počasni kanonik vrhbosanski mons. Heribert August koji je prethodno bio glavni donator u projektu obnove katedrale.

Govoreći o orguljama, vlč. Stanušić je istaknuo da se radi o vrlo vrijednom instrumentu koji je sada temeljito obnovljen. Pojasnio je da su katedralne orgulje do nedavno bile najveći instrument u gradu Sarajevu, i prve nove orgulje koje su nabavljene u glavnom gradu BiH. Govoreći o tehničkim karakteristikama orgulja, kazao je da je riječ o mehaničkim trakturama (Kegellade) s 2 manuala, pedalom, 22 zvučna registra, stupaljkom za crescendo-decrescendo cijelih orgulja, te stupaljkom za žaluzije II. manuala, zatim Pedalkoppel I-P, Manualkoppel i 5 fiksnih kombinacija: Pianissimo, Piano, Mezzoforte, Forte i Fortissimo. Dodao je da je orguljar Hans - Peter tijekom obnove otklonio i dvije mane: nedostatak zraka radi manjeg mijeha i tvrdoću samog manuala, poglavito prve klavijature. Nabavljen je novi mijeh, a u orgulje je ugrađen midi sistem, tzv. “Hauptwerk”, tako da je, uz realne zvučne registre, sada moguće svirati i veći broj semplovanih (snimljenih) povijesnih orgulja velikih graditelja kao što su: Gottfried Silbermann, Michael Engler, Johann Heinrich Mundt, Pierre Marchand, Jean Boizard, Aristide Cavaillé-Coll, Tomaš Močnik i mnogi drugi. Ovim sustavom sarajevske katedralne orgulje postaju koncertni instrument na kojem je omogućeno izvoditi gotovo cijeli orguljski repertoar svih glazbenih razdoblja.

Njemački orguljar Hans-Peter, koji je izvršio obnovu orgulja, pojasnio je da je došao iz Njemačke u Bosni u Hercegovinu na inicijativu vlč. Stanušića i mons. Augusta. Dodao je da je planirao doći i ranije, ali je odlučio pričekati da bude umirovljen kako bi se mogao u potpunosti posvetiti projektu obnove katedralnih orgulja u Sarajevu. Kazao je da su orgulje prvobitno, jednim dijelom i radi starosti, bile u lošem stanju osobito u vidu slabe jasnoće pisaka, štetnog materijalu koji je trebalo zamijeniti kao i mnogih spojeva koje je trebalo obnoviti. Naglasio je i da je prvobitno radilo samo nekoliko registara, ali da su sada svi u funkciji. Zaključio je da je zadovoljan urađenim poslom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije