Velika mogućnost manipulacija

Bitka za Dom naroda vodit će se u ZDŽ i SBŽ

'dom naroda.1'
Foto: ''
11.10.2014.
u 10:40

Inženjering za županijske kandidacijske liste

Izborni inženjering s popunom hrvatskih pozicija u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na koji je “Večernjak” upozorio još prije nekoliko mjeseci, vrlo je izgledan. Potvrđuje to i sastav kandidacijskih listi nekih probošnjačkih stranaka za županijske skupštine iz kojih se biraju izaslanici u Dom naroda. “Napad” multietničnosti zahvatio je liste SDP-a i nekih drugih, uglavnom manjih stranaka u županijama s većinskim bošnjačkim stanovništvom. Sa što više hrvatskih zastupnika u županijskim parlamentima ove stranke će dobiti “bazu” za delegiranje svojih kadrova u Klub Hrvata u Domu naroda.

Kako popuniti?

Kandidirali su ih dovoljno za popunu po jednog hrvatskog mjesta u Domu naroda iz skupština Tuzlanske, Unsko-sanske, Bosanskopodrinjske i Sarajevske županije. Primjerice, SDP na listi za Skupštinu Unsko-sanske županije među sedam prvih kandidata ima čak četiri nebošnjaka. U ovoj stranci očito računaju na što bolju startnu poziciju prilikom izbora i hrvatskih, ali i srpskih izaslanika iz ove županije. I dok će četiri hrvatska mjesta iz spomenutih županija izvjesno popuniti kadrovi većinski bošnjačkih stranaka, neizvjesno će biti u Zeničko-dobojskoj županiji odakle se delegiraju dva hrvatska predstavnika. Ukoliko bi uspjeli “progurati” oba svoja kandidata, većinski bošnjačke stranke došle bi do magične brojke od šest hrvatskih izaslanika u Domu naroda, zahvaljujući kojima mogu spriječiti pozivanje na zaštitu vitalnog interesa Hrvata u ovom domu federalnog Parlamenta. SDP je na svoju kandidacijsku listu za Skupštinu ZDŽ-a stavio šest Hrvata, a NS Radom za boljitak čak sedam.

Inženjering i liste

“Boljitak” je i na prošlim izborima u ZDŽ-u pokazao kako se može manipulirati nacionalnom pripadnošću kandidata. Njihovi kandidati bošnjačke nacionalnosti redom su odustajali od mandata kako bi u županijski Parlament ušli kandidati Hrvati, zahvaljujući čemu je “Boljitak” imao dobru poziciju prilikom izbora hrvatskih izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Ako ne uspiju u ZDŽ-u, probošnjačke stranke bi šestog Hrvata u Domu naroda mogle osigurati iz Srednjobosanske županije, iz čijeg se Parlamenta bira troje hrvatskih izaslanika. Iako im biračko tijelo u ovoj županiji uglavnom čine Bošnjaci SDP je na listu za županijski Parlament stavio pet, a “Boljitak” čak 12 Hrvata. S druge strane, SDA i SBB su tek sporadično kandidirali Hrvate za ove dvije županijske skupštine pa im se teško može spočitati inženjering. DF je, pak , kandidirao veći broj Hrvata u ZDŽ-u, ali ne i u SBŽ-u.

Ključne riječi

Komentara 1

PB
pero.baruncic.9
07:26 12.10.2014.

Vlast je sluzenje narodu ili ZASTRANJENJE: Glasujomo za: Jare, Bare i pare, ostalo iz programa znate, to ponavljamo vec 20 godina, i njima koji su vec punoljetni, pa su otisli u Njemacku, Austriju, Svedsku, Kanadu i sl. ( rastjerali smo ih kao vukovi stado). Ja cu se boriti "vise interese", za hrvatski jezik za hrvatsku TV, da je gleda moj zet i moj uzi krug mladih ljudi, koji ce vjerovatno ostati ovdje, da sacuvaju nase HRVATSTVO. NON VERBIS; SED FACITISOPUS EST; lat. - Nisu potrebne rijeci, vec djela, jer tamo gdje ima puno rijeci, ima i lazi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?