Gospodarstvenici iz BiH upozoravaju:

Bit će teško doći do radnika i za plaću od 1000 KM

17.12.2018.
u 11:03

Ovotjedna tema Kruga 99 bila je ”Etnonacionalizam usporava razvoj gospodarstva”, a jedan od uvodničara Milisav Tomović, biznismen iz Han-Pijeska, istaknuo je da je vrlo zabrinjavajuće da BiH sve više ostaje bez stanovnika, posebno mladih ljudi.

“Iz etnonacionalizma, koji je udario temelj u tijeku rata, iznikli su kriminal, korupcija i sve ono što je ovo društvo unazadilo i što ga je podijelilo po etnonacionalnim ideologijama i dovelo BiH na rub. Nije još došao kraj, ali ako ovakvim tempom budemo nastavili, ostadosmo bez mladih, a ovo što ima gospodarskih subjekata u BiH, upitno je jer iz dana u dan nema radnika, nema ni tehničkog kadra ni običnih radnika. Bit će teško doći do radnika i za plaću od 1000 KM. Ja 22 godine ne mogu naći radnike koji bi imali plaću oko 1200 KM u mjestu u kojem ima 600 nezaposlenih ljudi. Oni više vole raditi za 300 KM u vatrogasnoj službi”, rekao je Tomović.

Tomislav Grizelj, gospodarstvenik iz Sarajeva, istaknuo je da je u BiH posljednjih 20 godina na sceni “gospodarska ekologija”, dodajući da je poseban problem odlazak mladih i obrazovanih ljudi.

“Imamo gospodarsku ekologiju koja nam govori ‘uništi gospodarstvo i nemaš problema s ekologijom’. Ovom zemljom prošli su mnogi osvajači, a narodi su ostajali. Danas kad smo dobili demokraciju narodi nam odlaze. Imamo, nerad, korupciju i ono što je vrlo sporno u moralu i etici. Mladi i obrazovan kadar nam napušta BiH odlazeći trbuhom za kruhom tamo gdje će se cijeniti njihov rad i gdje će biti sigurniji”, kazao je Grizelj.

Samir Jusufović, biznismen koji se prije osam godina iz Švedske odlučio vratiti u BiH, izjavio je da mu je to najbolji potez koji je uradio u životu, napominjući da život u BiH i nije tako loš kako se to obično misli. “Vratio sam se u najljepšu zemlju na svijetu. Kada me pitaju zašto, ja kažem da je gore sve bolje, ali ovdje je sve ljepše”, rekao je ovaj biznismen.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
15:48 17.12.2018.

Vratio se biznismen u BiH a ne radnik! Biznismenu i ti da nisi otisao kao radnik,nebi se sad vratio kao biznismen! Osim toga,radnik sada bira posao i bira EU jer odavno vec zna da on/ona nije rob i da moze i hoce vise i bolje! Razlika je sto sad imas izbor,a ti biznismenu uzmi 1000KM pa zivi sa zenom i djecom normalno,bar pokusaj...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije