Božićna poruka

Biskup Komarica: Vjera u Boga pomaže i u najtežim situacijama

Franjo Komarica
aa
21.12.2018.
u 14:15

Biskup banjolučki Franjo Komarica pozvao je vjernike da se slijede poruke pravde, milosrđa, ljubavi i mira na zemlji, u našem životnom okruženju.

U Božićnoj poruci, Komarica je rođenje Isusovo čestitao vjernicima koji su u svojim rodnim župama kao i onim koji još uvijek trpe nepravdu nasilnog progonstva i izbjeglištva.

Ukazao da je Božić osobito svečan dan za kršćane, kada se slušaju utješne riječi radosne pjesme nebeskog glasnika – anđela – upućene ljudima, da se ne boje.

- Te iste riječi 'Ne bojte se' pogađaju u srce i nas, koji živimo danas u svom konkretnom životnom okruženju. I danas ima mnogo ljudi – i u našoj životnoj sredini – koje muči strah od života, od današnjice i od sutrašnjice. Taj strah je, nerijetko, prepoznatljivo obilježje našeg vremena – naveo je biskup Komarica.

Mnogi i od nas su, podsjeća, osobno doživjeli dramu straha uslijed nedavnih ratnih događanja, ali i uslijed poratne društvene i ekonomske, političke i mnoge druge nesređenosti i životne nesigurnosti u našoj zemlji.

A nisu nam nepoznati, kaže, i sve brojniji slučajevi ljudi, pripadnika drugih narodā, krajeva i kulturā, koji bježe iz straha za svoj život i budućnost svoju i svojih najbližih.

-'Ne bojte se' - riječi su dragocjene utjehe za nas i mnoge druge u životnim tjeskobama. Ali su to također prevažne riječi za stvarnost koja je pred nama dok slavimo radosnu božićnu svetkovinu – dodao je Komarica.

Podsjetio je na rođenje Isusa Krista, ističući da svaki čovjek ima pravo za njega, kao spasitelja.

- Spasitelj je redovito usko povezan s nečijom nevoljom. I tada i sada, ljudski je rod trebao i treba Spasitelja. Treba ga i svaki od nas. Na Spasitelja svijeta ima pravo svaki čovjek, 'svako svijeta stvorenje', kako izriče božićna pjesma – navedeno je u božićnoj čestitki.

Podsjetio je i da je Bog, kao čovjek, ušao u ljudsku povijest, da tu povijest, u kojoj se nalazi i povijest svakog od nas, današnjih članova ljudskog roda, izvede iz slijepe ulice straha i beznađa i povede je ka sigurnom, cilju sretne vječnosti.

- Zato i kliče Crkva Kristova u svojoj božićnoj liturgiji, pozivajući sve svoje članove i sve članove ljudskog roda: 'Radujmo se svi u Gospodinu! Spasitelj se naš rodio – stoji u božićnoj poruci.

Vjera u Boga, kako je naveo, pomaže i u najtežim situacijama.

- Ako istinski vjerujemo u Isusa Krista, jedinstvenog Spasitelja svijeta, onda ni u najtjeskobnijim životnim situacijama nećemo ostati beznadni i bez snage da se ponašamo kao sretna i zbrinuta djeca Božja, kao Kristovi suradnici u proslavi Božjeg Imena i u izgradnji njegova kraljevstva mira i pravde, milosrđa, ljubavi i mira na zemlji, u našem životnom okruženju – ukazao je Komarica.

Zbog zdravstvenih razloga nije se mogao i direktno obratiti novinarima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije