Lokalna samouprava

Biraju se općine i gradovi s 
najboljim poslovnim uvjetima

bfc
VL
29.10.2015.
u 06:15

Općine i gradovi u Federaciji BiH do 15. studenoga ove godine mogu se prijaviti za sudjelovanje u regionalnom programu “Certifikacija općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi” koji je organizirao Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE).

Program certifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Europi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava koji se provodi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji. Program je namijenjen općinama i gradovima koji imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredijeljeni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i potaknu razvoj lokalne ekonomije. Javni poziv je otvoren od 15. 10. do 15. 11. 2015. godine za sve jedinice lokalne samouprave na prostoru Federacije BiH koje imaju kapacitet za uspostavljanje kvalitetnog ambijenta za poslovanje”, priopćeno je iz Saveza općina i gradova Federacije BiH. Sve one općine i gradovi koji se uključe u program dobivaju regionalni rang konkurentnosti prema ocjeni kvalitete usluga koje pružaju investitorima i gospodarstvenicima, konkretne smjernice za unapređenje poslovanja, kao i priliku da sudjeluju u regionalnoj razmjeni najboljih praksi. Certificirane općine se pozicioniraju kao najnaprednije u regiji i kvalificiraju se za potporu nacionalnih i međunarodnih institucija i donatora, uz aktivnu promociju na regionalnoj i međunarodnoj razini.

“Tijekom razdoblja objave javnog poziva Mreža Federacije BiH planira organizaciju info-dana za sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH”, stoji u pozivu.

Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjenje birokracije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih gospodarstvenicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicijskih odluka. Ovaj program je osmislila i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine.

Projekt je proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje je potpisan u rujnu 2013. godine u Opatiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?