U 11. izbornoj jedinici birači će dva dana moći zaokružiti kandidate

Birači u BiH glasuju na sedam lokacija, Hrvati iz Australije već glasovali

storyeditor/2024-04-15/izbori_mostar.png
16.04.2024.
u 10:55

Hrvatski državljani u Australiji već su glasovali prvoga dana na izborima za Hrvatski sabor u dijaspori, bilo da su birali kandidate ili stranke s liste za tu izbornu jedinicu ili se pak radilo o državljanima koji se privremeno nalaze u ovoj državi. U inozemstvu će hrvatski državljani moći glasovati na ukupno 109 biračkih mjesta u 65 diplomatskih misija i konzularnih ureda. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priprema i koordinira izbore u inozemstvu te se brine da hrvatski državljani koji tamo žive ili oni koji se privremeno tamo zateknu mogu ostvariti svoje biračko pravo. Prema procjenama diplomatskih misija i konzularnih ureda, MVEP je distribuirao 291 tisuću biračkih listića, a hrvatski državljani u inozemstvu moći će svoje biračko bravo ostvariti na 109 biračkih mjesta. Ministarstvo u priopćenju piše kako su u misijama i uredima provedeni postupci prethodne i aktivne registracije birača, čime su "ostvareni uvjeti za uredno odvijanje izbora u inozemstvu". - Ovisno o prijavljenom prebivalištu, hrvatski državljani u inozemstvu mogu glasovati kao i u RH za deset izbornih jedinica i dodatno za 11. izbornu jedinicu, kao i za manjinske liste - stoji u priopćenju. MVEP će u kontinuitetu pratiti izborni proces, koji traje dva dana, te je već započeo po našem vremenu kad se otvaraju prva biračka mjesta u Australiji (Sydney, Melbourne, Canberra). Valja reći i kako izborni proces završava u četvrtak, 18. travnja, u četiri ujutro po našem vremenu u Generalnom konzulatu u Los Angelesu, nakon čega će se koordinirati povratak izbornog materijala i njegova dostava u Državno izborno povjerenstvo. Birališta se otvaraju u 7 sati i bit će otvorena do 19 sati.

Glasovanje radnim danima

Identično će biti i sutra, kada će hrvatski državljani izvan Hrvatske moći glasovati jednako kao i građani koji biraju u deset izbornih jedinica te u 12. koja se odnosi na manjine. U 11. izbornoj jedinici pravo glasa ima oko 222.000 birača. Očekivano, najviše ih je iz BiH, a prije svega onih koji pripadaju području Generalnoga konzulata RH u Mostaru. Njih je 57.890. Slijedi Orašje u kojemu su 10.253 birača, a potom Livno, Vitez, Sarajevo, Banja Luka i Tuzla. Izborna kampanja i u dijaspori odvija se ponajprije u BiH, odakle tradicionalno dolazi najveći broj birača. Na proteklim parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici glasovalo je nešto više od 28 tisuća birača, a od toga najveći dio, njih oko 21 tisuću, iz Bosne i Hercegovine. U Mostaru će izvan Hrvatske biti najviše biračkih mjesta, a sva 23 nalazit će se u dvjema zgradama Sveučilišta u Mostaru – Filozofskom i Ekonomskom fakultetu. U Sarajevu će se glasovati na četirima biračkim mjestima u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, u Banjoj Luci na jednom biračkom mjestu u Ulici Milana Karanovića 1, zatim u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru na dvama biračkim mjestima. Četiri biračka mjesta naći će se u Osnovnoj školi Vitez, kao i u Livnu u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića. Također, četiri biračka mjesta bit će i u Orašju - u Sportskom kulturnom centru. Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić potvrdio je kako su sve pripreme za glasovanje hrvatskih birača u BiH već okončane te da očekuje kako će cijeli proces proteći bez ikakvih problema.

Tema BiH u vrhu

Ovoga puta izbori se održavaju u radnome tjednu, što će, posve pouzdano, smanjiti izlaznost birača jer značajan broj njih u BiH i drugim zemljama diljem svijeta neće moći dobiti slobodan dan, ili pak više sati, kako bi mogao glasovati. U tome slučaju otvara se prostor za glasovanje starijih osoba ili onih koje ne rade te osoba koje su bliske, primjerice, vladajućoj stranci Hrvata u BiH. Tema BiH otvorila se tijekom kampanje čak i kod vodećih političkih dužnosnika koji predstavljaju dva politička pola – premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Hrvatski premijer je u nekoliko navrata isticao kako su BiH i položaj ovdašnjih Hrvata strateško nacionalno pitanje za službeni Zagreb, dok je pak Milanović počesto zagovarao radikalnija rješenja. Hrvatski državljani moći će birati među osam ponuđenih lista s kojih će se izabrati trojica zastupnika 11. izborne jedinice za Hrvatski sabor. Uz HDZ Hrvatske, koji je pod brojem pet, biračima izvan Hrvatske ponudila se i lista Autohtone Hrvatske stranke prava Dražen Keleminac. Slijedi Fokus Republika, a na rednom broju tri je lista Odlučnost i pravednost. Na "ponudi" je i Lista stranke Ivana Pernara, na šestom je mjestu lista Hrvatsko bilo. Slijedi lista Mosta za 11. izbornu jedinicu, a posljednja na biračkome listiću nalazi se lista grupacije Možemo – Politička platforma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije