Nemaju vremena glasovati

Birači u BiH fizički ne mogu ostvariti svoje biračko pravo

10.11.2014., Marija Bistrica - Nakon sjednice HDZ-a uslijedila je sjednica Nacionalnog odbora. Milijan Brkic i Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
08.01.2015.
u 09:16

Kad bi opet glasala trećina birača u BiH kao 2009., sada bi morali glasati svakih 6,6 sekundi

Kolinda Grabar-Kitarović nema popularnost Milana Bandića u BiH, ali tamošnji birači za nju su veliki potencijal. Stoga HDZ i šalje autobuse biračima u BiH, a stožer Ive Josipovića zbog zakonskih zabrana propituje takav vid suradnje i mogućih donacija u stranoj zemlji. Neovisno o tomu, pitanje je može li to pomoći s obzirom na samo 15 biračkih mjesta, dok ih je 2009. bilo 124.

Pritisak u Mostaru

Tada je na predsjedničkim izborima dvojbu u drugom krugu rješavalo 97.735 od 266.679 birača u BiH. Kad bi 11. siječnja izašao isti broj birača, na svakom od 15 biračkih mjesta svake minute trebalo bi glasovati devet birača (ili 6515 u tijeku dana nasuprot 597 po biračkom mjestu u RH!), što znači da svaki birač ima nešto više od šest i pol sekundi za glasovanje. Odnosno, dvije i pol sekunde kad bi izašlo svih oko 260.000. Ali, i to vrijedi samo kad bi se birači vremenski i po biračkim mjestima ravnomjerno raspodijelili, piše Vecernji.ba. Ali, najveći pritisak bit će na 10 biračkih mjesta u Mostaru tako da je matematički više nego sporno ostvarenje biračkog prava hrvatskih državljana u BiH. Gužve u Mostaru birači su iskusili i u prvom krugu već zbog jednosatnog nestanka struje i nemogućnosti izdavanja potvrda s kojima neregistrirani mogu glasati i na dan izbora. Podaci o izlaznosti u BiH na referendume i izbore od 2011. pokazuju izvjesnu korelaciju s brojem biračkih mjesta. Moguće je kako će ranija iskustva djelovati na motiviranost birača. U protivnom, i pravni bi problem mogao izbiti dogodi li se da birači zbog gužvi budu onemogućeni birati. Uzme li se standard od minute za glasovanje iz 2009., glasovalo bi 10.800 birača. Prema podacima Ministarstva uprave o broju aktivno (9317) i prethodno (1436) registriranih za glasovanje u BiH interes je značajno veći.

Interes i u Njemačkoj

Broj aktivno registriranih je dvostruko veći (i u Njemačkoj je veći za 7500) nego u prvom krugu za BiH, a i 500 je više prethodno registriranih.

Komentara 1

RO
rosa
12:38 09.01.2015.

Ova slika najbolje pokazuje na čije savjete se oslanja Kitarovićka, na savjete Vase koji nije sposoban završiti policijsku školu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?