Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Biokšić: Nikom više ne vjerujem ništa, ali imam malu dozu nade

12. srpnja 2019. u 12:59 0 komentara 315 prikaza
Foto: Fena

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić izjavio je u petak kako nije zadovoljan ishodom jučerašnjeg sastanka i cjelokupnom situacijom, ali da doza optimizma, ipak, postoji.

- Zadovoljan nisam, kako ću biti zadovoljan kad je tvornica ugašena, ostali smo bez radnih mjesta, ali nakon jučerašnjeg sastanka hrvatska politika nam je ulila neku dozu nade i optimizma da bi se nešto moglo pokrenuti na bolje - izjavio je Biokšić za Fenu.

Na pitanje koliko vjeruje u sve to, kazao je kako više ne vjeruje nikom.

- Nikom više ne vjerujem ništa, više puta smo izvarani od svih i godinama smo varani, ali nakon jučerašnjeg sastanka imam jednu malu dozu nade da bi hrvatski političari, zajedno u koordinaciji s Vladom FBiH i Vladom Republike Hrvatske, mogli poduzeti neke konkretnije korake samo da ne dozvole da tvornica ode u stečaj - ocijenio je Biokšić.

Dodao je kako će Sindikat pratiti razvoj situacije te da su uključeni u svako donošenje odluka u vezi jučerašnjih zaključaka.

- Početkom sljedećeg tjedna imat ćemo ponovo sastanke s Upravom i Nadzornim odborom Aluminija i vidjet ćemo šta i kako dalje, od koje točke krenuti i da li su urađene analize koje su dogovorene. Nakon toga ćemo imati više informacija o našim daljim aktivnostima - poručio je predsjednik Sindikata.

 Istakao je kako političarima nisu dali rok za ispunjenje zaključaka donesenih na zajedničkom sastanku, ali da su od njih tražili da djeluju što je moguće prije.

- Dali smo im što kraći mogući rok. Nismo ih uvjetovali, ali tražimo što hitnije rješavanje naših problema - dodao je Biokšić.

Kazao je kako je mostarska tvornica jutros prazna te da je u njoj samo manji broj radnika koji je angažiran na čuvanju imovine.

 Na sinoćnjem sastanku radnika, predstavnika Sindikata, Nadzornog odbora i Uprave Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević zaključeno je, među ostalim, da mostarska tvornica ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela.

Također je zaključeno da će prioritet u idućim aktivnostima hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH biti postepeno zbrinjavanje i skrb o radnicima "Aluminija" te da će se od nadležnih institucija zatražiti hitno rješavanje obaveza za mirovinsko osiguranje radnika.

Osim toga, očekuje se i pomoć Vlade Republike Hrvatske.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije tri dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnja 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.