INTERVJU Mario Jurkić, načelnik općine Domaljevac-Šamac

Bio bih ponosan kada bi se festival održavao i u Šamcu

01.09.2017.
u 20:00

Mario Jurkić ima značajno radno i političko iskustvo. Po struci je profesor njemačkog jezika i povijesti, a prije načelničke obnašao je dužnost predsjednika Skupštine Posavske županije.

U kojoj je mjeri Općina Domaljevac-Šamac povezana s održavanjem manifestacije “Dani hrvatskog filma” u Orašju?

- Općina Domaljevac-Šamac nije gotovo nikako povezana s manifestacijom “Dani hrvatskog filma” u Orašju, izuzev što, kao susjedi, posjećujemo Dane filma i u svojstvu gledatelja uživamo u programom predviđenim projekcijama. Uz navedeno, naši građani imaju jedinstvenu priliku susresti se s čuvenim glumcima i redateljima koji sudjeluju na DHF-a te imaju prigodu premijerno pogledati neke filmove u odnosu na druge sredine u BiH. Vjerujem kako bi se u budućnosti to trebalo promijeniti te da, kao susjedna općina, budemo izravnije uključeni u organizaciju Dana hrvatskog filma, ali to ipak uvelike ovisi o organizatoru.

Vaša Općina zasigurno podupire Dane hrvatskog filma. Kako se manifestacija može iskoristiti za promociju vaše općine?

- Kao što sam i u prethodnom odgovoru naglasio, naša Općina do sada nije sudjelovala u potpori festivalu u financijskom smislu s obzirom na to da takva potpora nije ni tražena, ali svakako ima prostora koji bi se mogao i trebao iskoristiti za promociju naše općine, kako u kulturnom tako i u svakom drugom smislu.

Na otvorenje festivala dolazak su najavili brojni visoki uzvanici, pa je li to ujedno i mogućnost lobirati za određene projekte, u prvom redu one iz oblasti kulture?

- U svakom slučaju, ovakva događanja prigoda su za upoznavanje ljudi iz različitih sfera života kod kojih se svakako može i treba lobirati za određene projekte, u prvom redu iz kulture, imajući u vidu kako je ipak riječ o kulturnoj manifestaciji, ali svakako se može lobirati i u drugim smjerovima.

Koliko osobno poznajete glumca i organizatora festivala Ivu Gregurevića?

- Gospodina Gregurevića imao sam prigodu osobno upoznati i razgovarati s njim o određenim temama. Kao jedan od najvažnijih organizatora Dana hrvatskog filma, svakako je doprinio promociji naših prostora, ali i svojim radom potaknuo mnoge mlade ljude krenuti njegovim stopama razvijajući individualne vještine kroz glumu i pjesmu. Uglavnom, Ivo Gregurević je unikat našega kraja, ali i unikat hrvatske, kao i bh. glumačke scene.

Ima li želje i postoje li mogućnosti da se dio manifestacije “Dani hrvatskog filma” preseli i na prostor općine Domaljevac-Šamac?

- Kao načelnik općine Domaljevac-Šamac, podržavam svaku inicijativu u tom smjeru i bio bih jako ponosan kada bi se Dani hrvatskog filma mogli održavati i na području naše općine. Svi preduvjeti za to postoje, potpora mještana bila bi neupitna, ali, kako sam već naglasio, to ponajviše ovisi o organizatoru.

Kakav je status kulture u općinskim planovima?

- Moram istaknuti kako Općina Domaljevac-Šamac podupire sva kulturna događanja na našem području te se proračunskim i donatorskim sredstvima koja se izdvajaju podupire rad HKUD-a “Mladost” Domaljevac, organizacija Domaljevačke tkanice, Glumačkog sna mladih, ljetne škole glume, rada Udruge žena “Vez” koja doprinosi očuvanju tradicije, kulture i specifičnosti našega kraja i svakako rad te aktivnosti Frame Domaljevac.

Koji su projekti koje Općina trenutačno provodi i koji su to prioriteti koje bi Općina Domaljevac-Šamac u skoroj budućnosti voljela završiti kad su u pitanju kulturni događaji?

- U okviru naših prioriteta svakako je najznačajnija kulturna manifestacija “Domaljevačka tkanica”, kao i jačanje sadržaja koji su vezani uz navedenu manifestaciju.

Uz to, svakako želimo nastaviti i još više obogatiti tradicionalne manifestacije “Božićna radost” i “Uskrs u Domaljevcu” te aktivnosti vezane uz Glumački san mladih i Framu Domaljevac. Trenutačno radimo na projektu “Jednakost različitosti” koji okuplja mlade s područja četiriju općina - Domaljevac-Šamac, Šamac, Vukosavlje i Odžak, a zamišljen je kroz radionice plesa, pjevanja i glume te je po okončanju projekta predviđena zajednička predstava u sve četiri navedene općine. Uz aktivnosti koje smo imali u smislu potpore djela kao što su “Leksikon domlječkih riječi, izraza i primenki”, “Grebnice na granici - kratka prošlost Grebnica”, 20. godine Frame Domaljevac i drugih, u budućnosti planiramo poduprijeti sve aktivnosti vezane uz 470 godina obilježavanja općine, ali i ostale aktivnosti koje doprinose kulturnom razvoju naše sredine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?