Cijene proizvoda i usluga

Biljni proizvodi skuplji za 6,5 posto, cijene stoke pale za 6,1 posto

30.06.2016.
u 07:00

Kada je riječ o prodaji poljoprivrednih proizvoda na zelenim tržnicama u Bosni i Hercegovini, u prošloj godini zabilježeno je smanjenje vrijednosti prodaje svih poljoprivrednih proizvoda

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u 2015. godini u odnosu na godinu ranije bile su više za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 6,5 posto, dok su cijene stoke i stočnih proizvoda pale za 6,1 posto, piše Večernji list BiH.

Porast cijena

Kada je riječ o prodaji poljoprivrednih proizvoda na zelenim tržnicama u Bosni i Hercegovini, u prošloj godini zabilježeno je smanjenje vrijednosti prodaje svih poljoprivrednih proizvoda od 1,92 posto u odnosu na 2014. Smanjenje vrijednosti prodaje na tržnicama bilježi se kod kultura žitarica za 21,48 posto, krumpira 13,59 posto, povrća 2,81 posto i proizvoda životinja za 7,56 posto.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku i Federalnog ministarstva trgovine, cijene proizvoda i usluga koje kućanstva kupuju radi osobne potrošnje u prosjeku su bile niže za 0,7 posto u odnosu na 2014. godinu.

Promatrano po odjeljcima COICOP klasifikacije, kretanje cijena u pojedinim odjeljcima imalo je različite trendove. U odjeljku hrane i bezalkoholnih pića, koji je ujedno i najznačajniji za potrošnju kućanstava, cijene većine proizvoda zabilježile su pad u ovoj godini (prosjek pada 0,9 posto).

Vremenske neprilike

Cijene proizvoda koje uobičajeno smatramo temeljnim životnim namirnicama su pale: ulje 0,7 posto, šećer 6,1 posto, pšenično brašno 8,4 posto, meso 2,7 posto, mlijeko, sir i jaja 2,2 posto, grah 8,6 posto itd. Međutim, neki proizvodi imali su značajan rast cijena. Cijene svih vrsta voća bile su više u 2015. godini u odnosu na 2014. i njihov prosječan rast u ovoj skupini iznosi 6,8%. I u skupini povrća bilo je rasta cijena proizvoda važnih za prehranu: lisnato svježe povrće 11,9%, kupusnjače 25%, luk 3,7%, krumpir 3%. Na rast cijena ovih proizvoda utjecaj je imala suša koja je značajno umanjila urode ovih proizvoda u našoj zemlji. U odjeljku alkoholnih pića i duhana cijene su više za 7,7 posto, uglavnom zbog povećanja trošarina. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije