Crnadak - Dačić

Bilateralna suradnja BiH i Srbije dobra i otvorena

Crndak-Dačić
30.12.2015.
u 12:47

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarali su danas u Beogradu o bilateralnim odnosima između dviju zemalja, regionalnoj suradnji i izazovima koji stoje pred BiH i Srbijom u narednom periodu.

Sugovornici su pozdravili suradnju ostvarenu u 2015. godini za vrijeme predsjedavanja BiH i Srbije vrlo važnim međunarodnim organizacijama, Vijećem Europe i OESS-om, koje se bave pitanjima sigurnosti, suradnje, dijaloga, ljudskih prava i vladavine prava. Zaključeno je da su dvije države pokazale ustrajnost na postizanju izvornih načela i vrijednosti koje se promoviraju kroz predsjedavanje.

Crnadak je još jedanput čestitao Srbiji otvaranje pristupnih pregovora za punopravno članstvo u EU i izrazio nadu da će proces pregovora biti efikasan i bez zastoja, te da će Srbija steći uvjete za članstvo u EU u kratkom roku. Izrazio je očekivanje da će proces pregovaranja Srbije i EU dodatno ojačati suradnju između zemalja regije i biti pozitivan poticaj BiH na njenom putu ka članstvu u EU.

Konstatirano je da je dosadašnja suradnja između institucija BiH i Srbije u procesu europskih integracija vrlo dobra i da će se dodatno ojačati potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u kontekstu procesa pristupanja Europskoj uniji, što proizilazi iz obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Inicirani su bilateralni pregovori za zaključivanje ovog sporazuma.

Sugovornici su se suglasili da je bilateralna suradnja u proteklom periodu bila dobra i otvorena, što se ogleda kroz dinamičnu razmjenu posjeta najviših i visokih dužnosnika i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma. Izrazili su spremnost i želju za nastavkom aktivnosti na jačanju dijaloga, povjerenja i suradnje.

Na sastanku su razmijenjene informacije o političkoj situaciji u BiH i Srbiji i reformskim procesima koji se provode u obje zemlje, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?