Zvizdić na Sumitu premijera 16+1

BiH želi jačati veze s NR Kinom i zemljama srednje i istočne Europe

07.07.2018.
u 11:49

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi izaslanstvo Vijeća ministara BiH koja sudjeluje na 7. Summitu 16 premijera zemalja središnje i istočne Europe s premijerom NR Kine (16+1), koji se danas održava u glavnom gradu Bugarske, Sofiji. Zvizdić je sudjelovao je na plenarnom sastanku šefova vlada zemalja sudionica Summita 16+1, priopćen je iz Vijeća ministara BiH. 

Naša prijateljska suradnja, kojom se spajaju dva kontinenta i koja obuhvaća petinu svjetske populacije, odvija se u političkoj, kulturnoj, socijalnoj i gospodarskoj sferi, a Bosna i Hercegovina je izuzetno zainteresirana da nastavi s daljnjim unapređenjem i jačanjem veza s Narodnom Republikom Kinom i zemljama srednje i istočne Europe. Stoga izražavam veliko zadovoljstvo što ova inicijativa nastavlja da se razvija i jača, te naglašavam posvećenost Bosne i Hercegovine daljoj sveukupnoj suradnji u okviru mehanizma „16+1“", poručio je Zvizdić u svomobraćanju. 

"Bosna i Hercegovina je zemlja čiji je glavni vanjskopolitički cilj dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji te s tim u vezi kontinuirano radimo na ispunjenju uvjeta koje je pred nas stavila Europska unija. U tom smislu mi nastavljamo s implementacijom brojnih reformskih mjera. Reforme koje provodimo su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast GDP od 3%, te otvaranje novih gotovo 50.000 radnih mjesta. Svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini: rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, rast turizma su u porastu. Nadamo se da ćemo dobiti pozitivno mišljenje Europske komisije za dobivanje statusa kandidata u prvoj polovici 2019.godine", rekao je Zvizdić. 

Posebno je izrazio zanimanje za daljnji nastavak i intenziviranje ekonomske suradnje. Naglasio je da pored turizma, sektori energetike i transporta ostaju prioriteni sektori jer su to nositelji najvećeg potencijala BiH za domaća i strana ulaganja.

"Daljnji nastavak ovog procesa otvara mogućnosti za realizaciju mnogih projekata u Bosni i Hercegovini, u bliskoj budućnosti", rekao je Zvizdić i naglasio da je Bosna i Hercegovina zaključila pregovore s Kinom o suradnji u oblasti veterinarstva, što će omogućiti izlazak firmi na ta dva tržišta.  

"Raduje nas činjenica da će na narednom Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru, u BiH, 2019. godine, NR Kina biti zemlja partner. U tom smislu, koristim ovu priliku da pozovem sve prisutne da iduće godine dođete u Bosnu i Hercegovinu i sudjelujete na ovom događaju", istaknuo je Zvizdić.

Prihvaćen je datum da se od 5 - 8. studenog 2018. godine u Bosni i Hercegovini održi Konferencija o inovacijama 16+1 te Zvizdić pozvao sve da posjete Bosnu i Hercegovinu tijekom održavanja ovih događaja.

"Očekujem značajne rezultate i aktivnosti od ovog susreta na razini šefova vlada NR Kine i 16 zemalja Europe u Sofiji, što će biti od velike važnosti za našu buduću suradnju i doprinijeti novim idejama osnaženja gospodarskih veza Europe i Kine. U cilju što većih zajedničkih postignuća i uspjeha, Bosna i Hercegovina će pružiti punu podršku svim budućim aktivnostima u okviru mehanizma 16+1 i inicijative Pojas i put", poručio je na kraju Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?