Električna auta

BiH već ima 320 punjača u BiH, od toga 15-ak brzih

04.02.2024.
u 17:45

Vrijednost uvezenih električnih vozila, uključujući trošarine, lani je bila oko 18,6 milijuna KM

Povećan je uvoz električnih automobila u BiH tijekom prošle godine, a bilježi se i određeni napredak kada je riječ o izgradnji infrastrukture za njihovo punjenje. Tijekom 2023. godine, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH dostavljenim Feni, uvezeno je 240 električnih automobila, dok ih je godinu ranije u BiH stiglo 69.

Vrijednost uvezenih električnih vozila, uključujući trošarine, lani je bila oko 18,6 milijuna KM. Kada je riječ o hibridnim vozilima za njih su vlasnici izdvojili oko 97,6 milijuna KM, a uvezeno ih je prošle godine 1512, od čega 1.150 novih i 362 polovna vozila. Godinu ranije, 2022. u BiH je uvezeno 610 hibridnih vozila.

Za razvoj elektromobilnosti neophodan preduvjet je infrastruktura za punjenje vozila na električni pogon. U razvijenim zemljama elektromobilnost se potiče kako kroz aktivnosti na uspostavi regulatornog okvira, koji uključuje i odgovarajuće poticaje za nabavku i korištenje električnih vozila, tako i kroz gradnju infrastrukture za njihovo punjenje.

Haris Muratović, brand manager MOON (Porsche BH), ocijenio je za Fenu da je infrastruktura za punjenje električnih vozila u BiH znatno unaprijeđena u usporedbi sa situacijom prije godinu ili dvije. - Mi imamo već 320 punjača u Bosni i Hercegovini, od toga je nekih 15-ak brzih punjača, a dva od tih 15 su oni super brzi, 150 kW – naveo je Muratović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?