Prema analizi Europskog regionalnog povjerenstva za certifikaciju (RCC)

BiH, uz Rumunjsku i Ukrajinu, rizična za pojavu dječje paralize

26.10.2018.
u 08:00

Imunizacija trećom dozom cjepiva protiv dječje paralize pala s 86 posto u 2014. na 75 posto u 2017. godini

Bosna i Hercegovina našla se na listi s još dvije zemlje u kojima postoji rizik od dječje paralize. Prema analizi Europskog regionalnog povjerenstva za certifikaciju (RCC), Europa i dalje nema zaraženih dječjom paralizom, ali Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Rumunjska naznačene su kao rizične zemlje. Jedan od najvažnijih čimbenika prevencije i odgovora na potencijalno izbijanje bolesti je stupanj cijepljenja, a BiH se nalazi među državama gdje je cijepljenje protiv dječje paralize na niskoj razini. Poliomijelitis ili dječja paraliza je veoma zarazna bolest, koja se najčešće javlja kod djece do pete godine starosti. Bolest je izazvana virusom koji ulazi u tijelo kroz usta i razmnožava se u crijevima, odakle se širi i napada živčani sustav, a može izazvati potpunu paralizu u svega nekoliko sati, priopćili su iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Poliovirus

U Institutu kažu da, unatoč ogromnom napretku u borbi protiv poliomijelitisa ostvarenom od 1988. godine, dok god je i jedno dijete na svijetu inficirano virusom poliomijelitisa u riziku od dobivanja bolesti su djeca u svim zemljama. – Poliovirus se može lako unijeti u zemlju koja je oslobođena od polija i može se brzo širiti među necijepljenim stanovništvom. Neuspjeh u iskorjenjivanju polija može dovesti, u razdoblju od deset godina, do čak 200.000 novih slučajeva svake godine diljem svijeta – upozoravaju u Institutu. Od ukupnog broja inficiranih, kod kojih se razvila paraliza, pet do deset posto umire uslijed paralize dišne muskulature.

Upozorenje stanovništvu

Kako bi se utvrdili potencijalni rizici dječje paralize u Europi, RCC prati nekoliko čimbenika koji su povezani s prevencijom, ali i odgovorom na potencijalno izbijanje bolesti. Jedan od najvažnijih čimbenika je stupanj cijepljenja. BiH se nalazi među zemljama gdje je procijepljenost protiv dječje paralize opasno niska na razini cijele države, dok je u nekim ranjivim skupinama ona još niža, objasnio je liječnik Patrik O’Connor, lider tima u sklopu Odjela za cijepljenje spriječivih bolesti i imunizacije Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije, i dodao kako RCC gleda i na koji način reagiraju zemlje na izbijanje drugih bolesti koje je moguće spriječiti cijepljenjem. Imunizacija trećom dozom cjepiva protiv dječje paralize pala je na 75%. Dogodi li se slična situacija s dječjom paralizom kakva se dogodila s ospicama, situacija će biti još gora. Kako smo svakodnevno svjedoci egzodusa stanovništva iz regija poharanih sukobima, u kojima je dječja paraliza još uvijek endemska bolest, nije isključeno da netko od njih donese poliovirus i kod nas pa je i dalje preporučeno cijepljenje kao najjednostavnija metoda borbe protiv ove bolesti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije