Podložnost nesrećama

BiH unapređuje vještine za procjenu šteta od prirodnih i drugih nepogoda

22.02.2017.
u 10:00

Uz potporu vlade Švicarske, FAO je organizirao nedavno konferenciju o temi “Smjernice za procjenu potreba nakon prirodnih nepogoda” na kojoj su prezentirani nalazi i preporuke za unapređenje dosadašnjih metoda procjene šteta i gubitaka u području poljoprivrede. BiH je podložna prirodnim nepogodama koje uvelike negativno utječu i na sektor poljoprivrede.

Naime, poplave, klizišta, suša, oluje, potresi i šumski požari prirodni su fenomeni kojima je Bosna i Hercegovina podložna i koji ugrožavaju poljoprivredu.

Podložna nepogodama

Vlada Švicarske podržala je Organizaciju Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) u Bosni i Hercegovini u nastojanjima da pruži pomoć za oporavak sektora poljoprivrede nakon katastrofalnih poplava 2014. godine te za poboljšanje spremnosti ovog sektora na izvanredne situacije u budućnosti. Ukupne štete i gubici u poljoprivrednom sektoru nastali kao posljedica poplava 2014. godine procijenjeni su na 187 milijardi eura. Štete su pogoršane prethodnom degradacijom okoliša uslijed krčenja šuma, erozije riječnih korita i izgradnje u područjima koja su bila izložena riziku.

Smatra se kako su bolje metodologije procjene nakon prirodnih nepogoda od ključnog značaja kako bi se jasno utvrdilo na koji način prirodne nepogode negativno utječu na poljoprivredni sektor, a posebno na mala poljoprivredna gospodarstva. Uz to, za djelotvornu politiku i praksu, kao i za zaštitu razvojnih investicija u ovom sektoru, nužni su podaci o štetama i gubicima koji se odnose na sektor poljoprivrede.

Smjernice i mapa puta

Kao rezultat rada na ovom projektu, na konferenciji na Jahorini predstavljene su smjernice za potrebna unapređenja te mapa puta za rad na entitetskoj razini. Smjernice i mapa puta prezentirani su državnim dužnosnicima, civilnoj zaštiti iz obaju entiteta, ministarstvima poljoprivrede, kao i predstavnicima međunarodnih organizacija. Ovaj skup označio je i uspješan završetak projekta pod nazivom “Unapređenje metodologija za procjenu potreba nakon prirodnih nepogoda na entitetskoj razini u Bosni i Hercegovini”.

Nakon poplava 2014. godine i interventne pomoći koja je pružena ljudima u pogođenim područjima, Švicarska je nastavila rad s domaćim i međunarodnim partnerima na stvaranju boljeg odgovora na prirodne nepogode te utvrđivanju prihvatljive razine rizika u različitim sektorima koji se zatim može na odgovarajući način ublažiti.

Ova konferencija bila je važan doprinos stvaranju domaćih kapaciteta i suradnji kako bi se pravodobnim odgovorom mogla zaštiti egzistencija ljudi i značajno smanjiti ekonomski gubici u poljoprivredi. Smanjenje rizika od prirodnih nepogoda predstavljat će važnu dopunsku temu za Švicarski ured za suradnju u Bosni i Hercegovini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?