Na nekoliko poligona Oružane snage BiH i EUFOR pokazali snagu

BiH u znaku vojnih vježbi: domaći vojnici izveli "Dinamičan odgovor", EUFOR u isto vrijeme "Brzi odgovor"

vojna vježba u bih
29.09.2023.
u 19:49

U vježbi su sudjelovali vojnici iz 22 države koje su sudionice misije EUFOR-a, koje će privremeno ojačati sastav EUFOR-a tako što će poslati pričuvne snage koje su trenutačno u pripravnosti u tim zemljama.

Na Glavnom poligonu za obuku Oružanih snaga BiH na Manjači okončana je sedmodnevna vježba pod nazivom "Dinamičan odgovor '23.". Sudionike vježbe ocjenjivali su certificirani ocjenjivači prema NATO-ovu konceptu, piše Večernji list BiH.

Za prikazane sposobnosti tijekom vježbe najviše ocjene dobile su postrojbe Oružanih snaga BiH iz sastava 5. i 6. pješačke brigade, koje su bile podržane elementima jedinica borbene potpore. Vježba "Dinamičan odgovor '23." nastavak je izgradnje interoperabilnosti Oružanih snaga BiH s NATO konceptom provođenja vježbi.

Realizacija zadataka

- Obuka i obučenost imperativ su za sve jedinice Oružanih snaga BiH, pa tako i za 5. pješačku brigadu. Ova vježba "Dinamičan odgovor" zapravo je glavna vježba na kojoj provjeravamo svoj stupanj obučenosti i spremnosti za realizaciju zadataka koji proistječu iz misije naše brigade - kazao je brigadir Emir Kliko, zapovjednik 5. pješačke brigade Oružanih snaga BiH. - Dodatni izazov, koji je od ove godine počeo, jest i ocjenjivanje po konceptu operativnih sposobnosti kojim se inače ocjenjuju deklarirane postrojbe. Samo da vam približim zašto je izazov. To je koncept koji traje tri godine kako bi postrojba dobila status obučenosti. Ali mi u vojsci volimo izazove i vjerujem kako ćemo i ovo svladati - kazao je za BHRT brigadir Anto Klaić, načelnik Stožera 6. pješačke brigade Oružanih snaga BiH. Zapovjednik EUFOR-a, general-bojnik Helmut Habermayer, izjavio je kako je impresioniran onim što je vidio i što su jedinice Oružanih snaga BiH pokazale na poligonu. Najavio je i zajedničku vježbu. - Moram reći kako sam bio jako impresioniran onime što sam vidio. Osobito kada govorimo o sinkronizaciji među elementima kopnenih snaga, zračnih snaga i topničke potpore. Nadam se kako ćemo sljedeće godine s Oružanim snagama BiH sudjelovati i mi sa svojim snagama iz EUFOR-a u jednoj ovakvoj vježbi - rekao je. Vježbi "Dinamičan odgovor '23." na poligonu Manjača nazočila je i zapovjednica NATO stožera u BiH, brigadna generalica Pamela McGaha, koja je za prikazano također pohvalila jedinice Oružanih snaga BiH, koje, kako je rekla, nimalo ne zaostaju za snagama NATO-a. Istodobno, ovom vježbom Oružanih snaga BiH okončana je i EUFOR-ova vojna vježba sličnog naziva "EUFOR - Brzi odgovor 2023.", koja se na području cijele BiH održavala od 11. do 29. rujna.

Raspoređeni po BiH

U vježbi su sudjelovali vojnici iz 22 države koje su sudionice misije EUFOR-a, koje će privremeno ojačati sastav EUFOR-a tako što će poslati pričuvne snage koje su trenutačno u pripravnosti u tim zemljama. Tijekom ove vježbe bila je primjetna veća nazočnost postrojbi EUFOR-a na cestama u BiH. Svrha ove vježbe bila je pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi njegovu stalnu podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okružja u BiH - priopćeno je. EUFOR je tijekom ove vježbe vježbao brzo raspoređivanje pričuvnih snaga i njihovu integraciju u operacije Multinacionalnog bataljuna, tako da je rasporedio tri manevarska elementa na njihova odgovarajuća područja odgovornosti: mađarsku satniju u Tuzlu, bugarsku u Bihać i tursku u Čapljinu. Rumunjska satnija bila je raspoređena kao brza intervencijska snaga (QRF) za podršku manevarskim elementima raspoređenima diljem BiH. Njihov osnovni zadatak bio je brza reakcija na ozbiljne incidente i podrška drugim postrojbama u ispunjavanju njihove misije. Satnije su provodile izviđačke patrole, upoznavanje s terenom i rutinske okvirske patrole kako bi se pripremile za nadolazeće misije. Tjedan je kulminirao posjetom zapovjednika EUFOR-a, koji je promatrao postrojbe kako reagiraju na scenarije koji uključuju osiguranje skladišta streljiva i oružja te evakuaciju osoblja iz EUFOR LOT kuća iz neprijateljskih situacija, priopćeno je iz EUFOR-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije