ODLAZAK NAJVRJEDNIJIH

BiH u proteklih deset godina napustilo više od 5000 zdravstvenih djelatnika

22.05.2022.
u 11:22

Odlazak zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljom budućnošću sve je evidentniji. U posljednjih deset godina zemlju je napustilo više od 5.000 medicinskih sestara i tehničara, a samo u prošloj godini iz registra komore medicinskih sestara se po osnovi odlaska u inozemstvo iščlanilo njih 150. 

Elvira Hukić jedna je od mnogih koja pohađa tečaj njemačkog jezika. Cilj je otići vani jer i nakon završene medicinske škole i pravnog fakulteta, nema dana radnog staža u struci nego već 12 godina radi kao trgovac.

"Njemački jezik učim isključivo zbog potrebe. Tko može voljeti više neku drugu državu i jezik nego svoj? Što meni s 37 godina treba da se mučim, da lomim jezik, da izgovaram njemački, da se trudim i učim. ali moram da bih omogućila bolju budućnost svojoj obitelji i sebi", kaže medicinska sestra i diplomirana pravnica Elvira Hukić.

Broj medicinskih sestara i tehničara koji razmišljaju kao Elvira iz dana u dana sve je veći. U posljednjih 10 godina BiH je napustilo  više od 5.230 medicinskih sestara/tehničara, a samo u prošloj godini iz komore se po osnovi odlaska u inozemstvo iščlanilo njih 150. Uzevši u obzir da oni čine jednu trećinu ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenom sustavu, posljedice njihovog odlaska su već primjetne.

"Primijetili smo da nam nedostaje operativaca, da nam nedostaje stručnih kadrova, da nam nedostaje kadrova koji mogu trenutno odgovoriti u određenom opsegu posla. Neka radna mjesta su zamijenjena prekvalificiranim kadrovima, dosta vremena treba da se osposobi taj mladi kadar", rekla je predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara u ZDŽ Sabina Čolić.

"Na neki način dolazimo u situaciju da se mi ustvari školujemo u srednjim medicinskim školama i na fakultetima za neku drugu državu", mišljenja je Nino Hasanica, diplomirani medicinski tehničar.

S druge strane, ne idu samo oni koji nemaju posao, porazna je činjenica da idu oni s više od 10 godina radnog staža, odnosno već radno osposobljen kadar, ističu iz Komore. 

Primjer je Šejla Mujić Begagić, s 14 godina staža i stalnim zaposlenjem. Ističe, ne ide zbog novca nego sveopće nestabilnosti u našoj zemlji.

"Čitav sustav u Bosni i Hercegovini je kolaps, počevši od prava zdravstva, a o politici da ne pričam, nijedna zemlja nema pet, predsjednika, tri predsjednika, svi imaju jednog, jedino BiH ima tri, i svađaju se tko će zastavu nositi, koja će zastava visjeti, a tolika problematika u državi", kaže diplomirana medicinska sestra Šejla Mujić-Begagić.

"I meni će biti jako teško otići, bit će mi teško ostaviti obitelj, bit će mi teško ostaviti prijatelje. Ali ja moram otići zbog svoje djece, moja djeca nemaju ovdje budućnost, nemam je ni ja. Ako postoji prilika negdje tamo da djeca imaju bolju budućnost, da odrastaju u zdravijoj i sigurnijoj sredini. Zašto ja to svojoj djeci ne bih omogućila?", dodaje Elvira Hukić.

Iako nema preciznih službenih podataka o broju građana BiH koji su napustili domovinu i otišli živjeti i raditi u drugim državama, prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije BiH našu zemlju je u proteklih 9 godina napustilo pola milijuna stanovnika. Taj broj će se, po svemu sudeći, povećavati, jer na času, kojem je prisustvovala ekipa BHRT-a, skoro svi su rekli da će, nakon naučenog njemačkog jezika, zasigurno ići ka zemljama Zapada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?