migracijski pritisak

BiH u opasnosti da postane odskočna daska migrantima za ulazak u Europsku uniju

01.03.2023.
u 08:57

Izgleda da smo sve bliže situaciji u kojoj će u BiH biti razmještene snage Frontexa, koje će pomagati vlastima

Hoće li BiH u skorijoj budućnosti postati svojevrsna odskočna daska migrantima u njihovim pokušajima ulaska na prostor Europske unije, opravdano je pitanje koje se postavlja u svjetlu brojnih izazova koji krase domaći sigurnosni sustav, a koji se, među ostalim, očituju i kroz kadrovsku nepopunjenost službi, piše Večernji list BiH.

Ulazak Hrvatske u schengenski prostor zasigurno je događaj koji je potvrdio visoke sigurnosne standarde RH, koje je morala dosegnuti već godinama prije službenog datuma početka primjene schengenskih pravila. Međutim, izgleda kako smo sve bliže situaciji u kojoj će u BiH biti razmještene snage Frontexa, Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, koje će vlastima pomagati oko ilegalnih migranata. Naime, na poticaj EU-a u tijeku su pripreme za zaključivanje sporazuma.

Migracijska kretanja

Hrvatska je, zahvaljujući konstantnim ulaganjima u materijalno-tehničke, kao i kadrovske potencijale, uspjela odgovoriti visokim zahtjevima Europske unije. To je potpuno opravdano s obzirom na to da ne treba ispustiti iz vida činjenicu da je BiH i dalje izložena migracijskom pritisku, a pritom još uvijek nema dovoljno ljudstva za popunjavanje svih praznina na graničnoj liniji, napose kada je riječ o istoku. Granična policija, to treba naglasiti, nadljudskim naporima i uz nedostatak ljudstva uspijeva očuvati sigurnost državne granice, međutim, za popunjavanje će biti potrebno, ističu nadležni iz ove institucije, donijeti novi pravilnik.

Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik ravnatelja Granične policije BiH, za Večernji list kaže kako je samom činjenicom da je 1. siječnja ove godine Hrvatska ušla u schengenski prostor te je granična zemlja Schengena prema državama koje to nisu, ponajprije BiH, ali i Srbiji, kao i Crnoj Gori, logično je da će se teritorij navedenih država, uključujući i našu, potencijalno koristiti kao odskočna daska za ulazak na teritorij Schengena. - Da je tako, svjedoči i činjenica koja je već poznata, a odnosni se na situaciju, kojoj smo svjedoci, danonoćnog dolaska državljana Ruske Federacije koji stižu koristeći, točnije rečeno, zloupotrebljavajući bezvizni režim između BiH i Ruske Federacije. Upravo teritorij BiH koriste kao odskočnu dasku za ulazak na teritorij Europske unije, a u konkretnom slučaju preko Graničnog prijelaza Izačić - naglasio je Hoffmann.

Podsjeća kako se situacija samo naizgled primirila, ali je i dalje posljedica činjenice da postoji bezvizni režim. Kaže kako državljani Ruske Federacije navode različite razloge za posjet BiH, ali zapravo pokušavaju ući na teritorij Hrvatske. U kontekstu migracijskih kretanja Hoffmann se osvrnuo i na pitanje osiguravanja istočne granice od ilegalnih prelazaka, podsjetivši kako Graničnoj policiji nedostaje 508 policijskih službenika, i to na temelju pravilnika o unutarnjem ustroju koji je donesen još 2000. - Imamo kroničan nedostatak policijskog osoblja - upozorio je Hoffmann.

Podsjetio je kako je ravnatelj Zoran Galić u više navrata predlagao izmjene pravilnika, no one su, dodaje, svaki put završavale u ladicama Ministarstva sigurnosti BiH. Inače, u posljednja tri mjeseca u BiH je registrirano nešto više od 5300 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil u BiH. Struktura registriranih migranata u pogledu državljanstava je u odnosu na 2022. promijenjena te je u ovoj godini najveći broj njih iz Afganistana, s Kube, iz Maroka, Konga i Irana - kazali su nedavno za Faktor iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Sigurnost i Schengen

Kada je riječ o Hrvatskoj, njezine policijske i sigurnosne strukture već dulje primjenjuju stroga schengenska pravila, a svakako je jasno i da je ulazak u Schengen zapravo potvrda visoke razine sigurnosti, ali i spremnosti i opremljenosti hrvatskih policajaca. Dolazak Schengena na granicu s BiH tako nije donio promjene u režimu prelaska granice, međutim, novost se očekuje krajem ove godine, kada bi u funkciju trebao biti pušten Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS), a koji će od državljana trećih zemalja tražiti potvrdu koja će vrijediti tri godine. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije