Josip Grubeša, ministar pravosuđa BiH

BiH treba što prije novu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina

30.01.2017.
u 07:00

Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koja je usvojena pred kraj 2008. godine, bit će promijenjena, a jedan od glavnih razloga je što određeni strateški ciljevi postavljeni pred sudove i tužiteljstva, kao i sve druge subjekte koji sudjeluju u procesuiranju predmeta, nisu ostvareni.

Prioritetni predmeti

Među ciljeve spada, uz ostalo, i procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta u roku od sedam godina, a ostalih u 15 godina od usvajanja strategije.

Međutim, prošlo je sedam godina od usvajanja strategije, što znači da strateški rok za procesuiranje najsloženijih predmeta nije ispunjen. Nadzorno tijelo za praćenje provedbe strategije zaključilo je da Tužiteljstvo BiH u razdoblju prije i nakon usvajanja strategije nije u dovoljnoj mjeri procesuiralo najsloženije i najprioritetnije predmete. Uz ostalo, navode se i razlozi poput kadrovske nepopunjenosti, ali i Nadzorno tijelo je u svom izvješću konstatiralo kako se to ne može koristiti kao argument i alibi za nedovoljnu učinkovitost od 2003. godine kada je Tužiteljstvo BiH znatno ojačano....

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?