Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH treba raditi na smanjenju broja pušača

21. lipnja 2018. u 09:07 0 komentara 23 prikaza

Centar za koordinaciju medicinskih istraživanja Odjela medicinskih znanosti Akademije znanosti i umjetnost BiH upriličio je u utorak u Sarajevu predavanje kliničkog profesora interne medicine Državnog sveučilišta Michigan Gordana Srkalovića o raku pluća kao bolesti koju se može spriječiti. Profesor Srkalović kazao je novinarima kako je zapravo naglasak na borbi protiv pušenja jer je 85 do 90 posto slučajeva raka pluća izravno izazvano pušenjem cigareta. Smatra kako je u aktivnosti na isticanju štetnosti pušenja cigareta, osim stručnih predavanja i javnih kampanja, potrebno angažiranje cjelokupnog društva (političari koji će usvojiti zakone koji će reducirati pušenje cigareta, pacijenti i njihove obitelji, nevladin sektor). - Potrebno je da svi razumiju kako je to način da se smanji stopa smrtnosti ljudi od karcinoma pluća, ali i doprinese razvoju društva jer gubitak života je nemjerljiv - naglasio je. Profesor Srkalović ističe kako je rak pluća izlječiv ako je dijagnosticiran u ranom stadiju. Uz pušenje cigareta kao glavni uzročnik, rak pluća mogu izazvati i neki okolišni čimbenici. - Postoje okolišni čimbenici koji mogu doprinijeti nastanku raka pluća, ali glavni uzrok raka pluća je pušenje cigareta - naglasio je. Među glavnim simptomima je konstantan kašalj, upale pluća koje ne prolaze te, bez obzira na korištenje antibiotika, iskašljavanje krvi... Profesor Srkalović vjeruje u razinu stručnosti ovdašnjih liječnika u liječenju raka pluća, baš kako se to radi i u razvijenom svijetu. U SAD-u su, kaže, u stanju reducirati rak pluća radi smanjenja broja pušača. Ipak, preporučuje da se u BiH više koriste mjere (u drugim državama već usvojene) kako bi se smanjilo stopu pušenja cigareta.

- U SAD-u i drugim razvijenim državama postoje akcije i zakoni kojima se reducira pušenje cigareta kako bi se spriječilo nastanak raka pluća - naglasio je. Inače, Gordan Srkalović je rođen u Sarajevu. Doktor je medicine, specijalist za onkologiju i krvne bolesti. Diplomirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Profesionalnu karijeru započeo je u Zavodu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Tuzli. Direktor je Kliničkih istraživanja u Sparrow regionalnom onkološkom centru u Michiganu, a od 2004. je klinički izvanredni profesor interne medicine na Državnom sveučilištu Michigan u SAD-u.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.