ČOVIĆ - MOOR:

BiH treba novi izborni zakon kako ne bi bilo preglasavanja

covic
VL FOTO
18.09.2014.
u 09:02

Hrvatski odgovori mogu pomoći stabiliziranju prilika u BiH

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sastao se jučer sa šefom misije OESS-a u BiH Jonathanom Mooreom. Na sastanku se razgovaralo o planovima i strategiji koje provodi HDZ i HNS BiH u izbornoj kampanji, a Čović je upoznao Moorea i o planovima nakon izbora. Razgovaralo se o situaciji u Mostaru, o obrazovanju gdje postoje problemi i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, te mnogim drugim temama. “Ovaj kratki sastanak s dragim prijateljem je koristan višestruko, kako bismo realno pogledali kako danas živimo u BiH, što smo napravili u zadnjih nekoliko mjeseci, i evo, što se nas tiče osobno, izborna je kampanja već krenula i ja bih rekao da ona traje od prošlih izbora.

Želim na jedan korektan način informirati dragog gosta što to radi HDZ BiH, zašto smo pokrenuli projekt HNS-a BiH, kako vjerujemo da hrvatski odgovori mogu pomoći da ovu našu državu učvrstimo u jedan vrlo važan iskorak kad je u pitanju euroatlantski projekt. Kako stabilizirati unutarnje odnose, a u osnovi sve to kako bismo dobili jednu pravnu državu i borbu protiv kriminala i korupcije dignuli na jednu višu razinu, te time stvorili preduvjete pravne države. Otvarati nova radna mjesta koja će osigurati dodatnu stabilnost, kako bi dugoročno razmišljali o budućnosti države BiH”, rekao je Čović, te dodao: “Ono što smo radili u proteklih pet, šest godina, a mislim na presudu u Strasbourgu itd., moramo žurno riješiti i baviti se životnim pitanjima građana BiH, kako bi spriječili da mladi odlaze iz BiH. Mi smo na Kupresu na jednoj kratkoj klauzuri vrlo jednostavno predstavili, prije svega svom članstvu, ono što bi bila ključna pitanja funkcioniranja BiH, a osnova je bila istraživanje javnog mnijenja koje su provodile mnoge institucije, i one izvana i naše domaće. Naravno, dobili smo odgovore na neka pitanja i devet njih se uglavnom veže na ovih sedam tema gdje smo mi ponudili odgovor. Jedna od njih je normalno funkcioniranje BiH, što znači novi izborni zakon, kako mi više ne bi razmišljali kao Hrvati hoće li nas netko preglasati“, zaključio je dr. Čović. Pored sastanka s Čovićem, Moor se jučer u Mostaru susreo i s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Tijekom susreta gradonačelnik Bešlić upoznao je veleposlanika Moora s političkim prilikama, posebice s teškoćama u funkcioniranju grada, u svijetlu činjenice da u Mostaru ne funkcionira zakonodavna vlast. Moor se sastao i s predsjednikom HDZ-a 1990. Martinom Ragužom. Govoreći o nužnosti konačnog pokretanja BiH prema europskom putu, Raguž je naglasio važnost stvaranja nove politike koja će se odgovorno ponašati prema vlastitim građanima, ali i prema preuzetim međunarodnim obvezama u provođenju reformi. Moore i Raguž su istaknuli kako, unatoč svemu, za BiH još nije kasno da promijeni dosadašnji smjer i da konačno pokrene reforme unutar svih segmenata društva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?