Tri ključna prioriteta

BiH treba kandidacijski status za EU, unutarnji dogovor i pomirbu

22.04.2021.
u 16:25

Usvojiti nekoliko ključnih zakonskih rješenja iz paketa 14 prioriteta koje je Europska komisija postavila pred BiH te dobiti status kandidata u ovoj godini, konačno riješiti pitanje Izbornog zakona rješavajući presude domaćih i međunarodnih sudova te definirati jedinstven ekonomski odgovor na krizu, tri su strateška prioriteta koja u idućih nekoliko mjeseci stoje pred domaćim političkim predstavnicima, odnosno legitimnim predstavnicima triju konstitutivnih naroda.

Prioriteti EU-a

Iako su europski put i pitanje harmonizacije međunacionalnih odnosa kroz promjenu Izbornoga zakona neminovno vezani, važno je navesti kako se paralelno s političkim pregovorima oko Izbornoga zakona treba uložiti i maksimalan napor na rješavanju onih zadaća koje je pred BiH postavio EU. Jedan od posljednjih sastanaka radnih skupina HDZ-a, SDA i SNSD-a rezultirao je stanovitim optimizmom, a koji proizlazi iz činjenice da je pred konačnu realizaciju doveden proces usvajanja triju važnih zakonskih rješenja: zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama, izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u i Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Okončanje toga procesa značilo bi mnogo u kontekstu mogućnosti dobivanja statusa kandidata, a o tomu su nedavno govorili i neki od visokopozicioniranih članova stranaka koje sudjeluju u političkim pregovorima.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nedavno je, nakon sastanka radne skupine izaslanstva HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, potvrdio kako je šest od 14 prioriteta završeno. O europskom putu nedavno su razgovarali i ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša i šef Izaslanstva EU u BiH i posebni predstavnik Unije Johann Sattler te su se tom prilikom sugovornici složili da se u ovoj godini moraju iznjedriti najbolja moguća zakonska rješenja za rješavanje ključnih prioriteta iz područja reforme pravosuđa, vladavine prave, kao i područja javne uprave, kako bi BiH time bila korak bliže dobivanju svog kandidacijskog statusa. Inače, sasvim je realno da BiH u ovoj godini i dobije taj status jer, kao što je poznato, ispunjavanje svih 14 prioriteta koje je dala Europska komisija uvjet je za početak pregovora o članstvu, a ne za sam status.

Sporazum i promjene

Drugi ključan prioritet u političkom smislu izmjena je Izbornog zakona, a tu su pozicije prilično jasne. HDZ i SDA prošle su godine potpisali sporazum kojim se obvezuju napraviti promjene, i to na način koji će omogućiti legitimno predstavljanje naroda. Treći prioritet na kojemu će se ove godine morati aktivnije raditi tiče se ekonomskog oporavka. Vodeći se procjenom Svjetske banke, kojom bi ekonomija u BiH ove godine rasla 2,8 posto, vlasti bi morale intenzivnije raditi na rješavanju glavnog izazova: kako ojačati konkurentnost privatnog sektora uz istodobno smanjenje opterećenja rada, odnosno unaprjeđenje poslovnog okružja.

Komentara 1

AL
Alle
17:16 22.04.2021.

O kojem sporazumu točno ovdje govorimo? SDA predvođena Bakirom prijeti novim ratom, Sebija usložnava i onako tešku situaciju oko vakcina i svi se prave ludi. Gospodarstvo u kolapsu a sa ovakvom retorikom nema ni turizma

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?