Alarmantni podaci

BiH trajno napustio svaki peti stanovnik

17.02.2018.
u 19:30

BiH ima najveći negativni prirodni prirast stanovništva u svim zemljama regije, a imigracija je druga najveća, odmah nakon Makedonije, pokazuju podaci iz izvješća Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH. Prema tim podacima, od 2000. populacija u BiH smanjena je za pet posto, a od 1990. do danas BiH je napustilo više od 20 posto stanovništva. Sve to, kako upozoravaju, ima negativan učinak na bh. ekonomiju, a realna stopa nezaposlenosti najveća je u regiji, piše Večernji list BiH.

- Niska stopa rađanja i visoka stopa imigracije mladih i obrazovanih u napredne zemlje Europe pogoršavaju demografske pritiske i ozbiljno utječu na ekonomski potencijal i troškove pružanja usluga - navode u izvješću, prenijeli su bh. mediji. Sve se to, kako ističu, odražava i na bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, koji je, također, najniži u regiji. Kako pokazuju podaci MMF-a, koje su dobili uz pomoć Europske agencije za statistiku EUROSTAT, bh. BDP iznosi 30 posto europskog prosjeka, srbijanski 36 posto, makedonski 39 posto, crnogorski 41 posto, hrvatski 60 posto, a slovenski oko 82 posto. Gledajući na cijeli zapadni Balkan, od BiH jedino je lošija Albanija, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 22 posto europskog prosjeka. Za oporavak bh. ekonomije, osim sumorne demografske slike, posebno je otežavajuća niska produktivnost koja iznosi samo 25 posto produktivnosti u zemljama EU.

U odnosu na razdoblje prije financijske krize 2008., produktivnost je manja gotovo tri puta, a radna snaga u protekle tri godine negativno utječe na ukupan rast za razliku od razdoblja prije financijske krize, kada je rad u ukupnom rastu sudjelovao s gotovo trideset posto. Jedina “dobra vijest” je činjenica da male plaće pomažu konkurentnosti bh. ekonomije u odnosu na regiju. - Plaće u BiH ne upućuju na probleme konkurentnosti. Plaće u BiH su u apsolutnim iznosima male i tek su nešto više od očekivanih s obzirom na produktivnost - navode oni. I ne samo to, u izvješću navode kako će program MMF-a, koji zahtijeva smanjenje plaća u javnom sektoru, dovesti i do određenog smanjenja plaća i u privatnom sektoru. Stevo Pašalić, stručnjak za demografiju, upozorava da je BiH od 2007. ušla u prirodnu depopulaciju, odnosno ima veći broj umrlih nego rođenih, a ta depopulacija je, kako ističe, od 2009. do danas konstantna. U odnosu na podatke koje je predstavio MMF, Pašalić smatra kako je prirodna depopulacija nešto izraženija u Srbiji, dok su podaci o imigraciji uglavnom u skladu s njegovim podacima.

- Točno je da su Makedonija i BiH povijesno imigracijske zemlje i točno je da su u zadnjih desetak godina intenzivirane. Ali od 2000. globalno su migracije znatno izraženije. BiH je u ratu trajno napustilo 527.000, a u poslijeratnom razdoblju već milijun ljudi - ističe on. Što se tiče mjera, kako ističe, depopulacijski alarm u BiH trebao bi biti stalno uključen bez obzira na to koja stranka je na vlasti te da je hitno potrebno donijeti i materijalne i nematerijalne mjere. Naveo je kako BiH nije u ekonomskim mogućnostima dati 10.000 dolara za drugo ili treće rođeno dijete, kao što to danas radi Rusija ili neke druge zemlje, ali da postoji niz mjera koje se mogu poduzeti. Primjera radi, ističe da će na Univerzitetu Istočno Sarajevo od ožujka započeti program populacijske edukacije za studente. - To će biti primjer za sve druge obrazovne ustanove - da se mladi adolescenti uključe u populacijsku edukaciju kako bi se pomoglo u stvaranju svijesti o nužnosti povećanog rađanja za opstanak društva - kaže on.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije