sugestije svjetske banke

BiH su potrebna jaka srednja poduzeća, do 250 radnika

26.09.2020.
u 09:25

U Bosni i Hercegovini ima oko 35.500 tvrtki. Velika većina (95 posto) su mikropoduzeća s manje od 10 radnika te mala poduzeća s od 11 do 49 zaposlenih, kažu iz Svjetske banke. Ovakve tvrtke zapošljavaju više od polovine ukupne radne snage. Ali, ekonomiji su potrebna jaka srednja poduzeća, ona do 250 radnika, koja mogu zaposliti više ljudi i natjecati se na stranim tržištima, navode iz Svjetske banke, piše Večernji list BiH

Struka podijeljena

Ekonomska struka u Bosni i Hercegovini podijeljena je na one koji smatraju da fokus razvoja trebaju biti mala i srednja poduzeća te one koji smatraju da bez velikih industrijskih giganata, koji će “povući” gospodarstvo, nema stvarnog razvoja. Poslovanje nekadašnjih giganata zasnovano na dogovornoj ekonomiji nije moglo opstati u tržišnoj ekonomiji, pogotovo nakon rata i gubljenja znatnih dijelova tržišta. Nastajala su mala i srednja poduzeća, koja, po statističkim pokazateljima, u svijetu participiraju u BDP-u, zaposlenosti i ostvarenoj dobiti s više od 60 posto.

Skupina stručnjaka u BiH za korporativno upravljanje gotovo je svakoj novoizabranoj vladi iznosila sugestije o potrebi restrukturiranja domaćih državnih poduzeća. To je podrazumijevalo upravljačko, vlasničko, organizacijsko, tržišno i financijsko restrukturiranje. U praksi je malo toga ili gotovo nikako prihvaćeno vezano za sugestije stručnjaka. Popis poduzeća koja su nekad prehranjivala brojne obitelji, a danas su tek ruševine, doista je dug.

Nje bilo sluha

Ako se zađe u bilo koji bh. grad, naći će se brojni primjeri kriminalne privatizacije i tek rijetki svijetli primjer tvrtke koja je, i nakon pretvaranja državnog u privatno, nastavila uspješno poslovati.

U Bosni i Hercegovini nije bilo sluha za mišljenje struke da se proces privatizacije u postratnoj BiH ne može odvijati na način na koji se odvijao u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i drugim zemljama, što je donekle polučilo upravo ono što je privatizacija trebala polučiti.

A to je da transformacija vlasničke strukture ne bude krajnji cilj, nego da bude sredstvo za transformaciju ukupne gospodarske strukture, da se od planske, odnosno od bivše socijalističke ekonomije, prijeđe na tržišni način privređivanja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?