Odlazak stručnjaka za posljedicu ima i velike ekonomske gubitke

BiH spremno napustiti čak 81 posto IT stručnjaka

it stručnjaci
ilustracija
24.09.2023.
u 08:00

Samo 22% ispitanika zaposlenih u IT sektoru potpuno isključuje rad u inozemstvu

Prema analizama, IT industrija u BiH nezaustavljivo raste unatoč krizi, a s njom i zarade zaposlenih. Prosječna plaća naših IT stručnjaka iznosi čak 2200 KM, a zarade programera idu i do nevjerojatnih 6280 KM mjesečno, piše Večernji list BiH.

Stručnjaci predviđaju da će zarade nastaviti rasti. IT sektor u BiH stvara oko 500 milijuna KM prihoda godišnje. S druge strane, mladi sve više napuštaju BiH u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima, a među onima koji odlaze veliki je broj IT stručnjaka. Portal Paylab početkom 2017. godine proveo je istraživanje s fokusom na IT stručnjake, koje je obuhvatilo baltičke zemlje, Balkan i središnju Europu, u nastojanju da ispita njihovu spremnost za rad u inozemstvu. Istraživanje pokazuje da je čak 78% IT stručnjaka spremno napustiti regiju ako im se pruži prilika za rad u inozemstvu.

Istraživanjem su obuhvaćena 4343 IT stručnjaka, softverska inženjera, tehnička stručnjaka i programera iz 11 zemalja središnje i istočne Europe. U istraživanje je bila uključena i Bosna i Hercegovina, odnosno Kolektiv – posao.ba s najvećim portalom za istraživanje plaća u Bosni i Hercegovini www.plata.ba. IT stručnjaci iz zemalja središnje Europe i Balkana otvoreni su za privlačne poslovne mogućnosti i iskazuju relativno visoku spremnost putovati u inozemstvo radi posla. Samo 22% ispitanika zaposlenih u IT sektoru potpuno isključuje rad u inozemstvu. U BiH postotak IT stručnjaka koji su spremni na preseljenje zbog posla, uključujući i one koji bi se preselili samo na kraće vrijeme, doseže čak 81%.

Trećina ispitanika iz regije bila bi voljna putovati u inozemstvo zbog posla na kraće razdoblje, od najviše nekoliko mjeseci, dok bi se 30% Bosanaca i Hercegovaca zbog atraktivne poslovne ponude preselilo na dulje vrijeme, navodi se u analizi portala posao.ba. Kao jedan od najvažnijih i najprivlačnijih razloga za rad u inozemstvu ispitanici su naveli veće plaće u zapadnoj Europi, koje su nerijetko dvostruko više od onih koje inače zarađuju u svojoj zemlji. I dok su plaće i povlastice koje zapadne kompanije nude presudne za 57% ispitanika iz regije, atraktivne opcije za osobni i profesionalni razvoj na drugom su mjestu. Osobe zaposlene u IT sektoru također privlače tehnički izazovi koji im pružaju priliku raditi s kvalitetnim tehnologijama i sudjelovati u zanimljivim i važnim projektima. Neke IT kompanije idu čak tako daleko da nude mogućnost spajanja članova obitelji, a sve kako bi privukle vrhunske IT stručnjake.

Osim što negativno djeluje na operativno poslovanje IT industrije, odlazak stručnog IT kadra iz Bosne i Hercegovine ima za posljedicu i potencijalno velike ekonomske gubitke. U studiji koja je provedena u Sarajevskoj županiji navodi se da odlazak jednog senior softver developera iz BiH uzrokuje izravnu i neizravnu štetu od 4 milijuna KM, dok je gubitak prouzročen odlaskom stručnog IT kadra u posljednjih 12 mjeseci procijenjen na više od 300 milijuna KM. Podjednako zabrinjava i podatak da broj IT stručnjaka koji su napustili Bosnu i Hercegovinu u proteklih 12 mjeseci premašuje ukupan broj studenata upisanih na sve fakultete koji educiraju IT kadar u Sarajevskoj županiji.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije