jednoglasno odlučeno

BiH skinuta sa sive liste FATF-a

23.02.2018.
u 18:11

Danas je u Parizu održana Plenarna sjednica FATF-a na kojoj je čedrdeset država jednoglasno odlučilo da se Bosna i Hercegovina „delistira“ tj. skine sa FATF „sive liste“. Zaključeno je da je Bosna i Hercegovina otklonila nedostatke u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma u skladu s FATF preporukama, zbog čega su stvoreni uvjeti da se Bosna i Hercegovina skine sa „sive liste“ i da se stavi u redovait režim izvještavanja.

U vezi s navedenim, posebno treba naglasiti da su koristi za Bosnu i Hercegovinu zbog skidanja sa FATF „sive liste“ višestruke. Zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina stavljena na „sivu listu“ FATF-a, gospodarski subjekti u svakodnevnom poslovanju susretali su se s otežanim platnim prometom između banaka u Bosni i Hercegovini s inozemstvom. 

Skidanjem Bosne i Hercegovine sa FATF „sive liste“ prestaju i uzroci za probleme s kojima se susreću poslovni subjekti iz Bosne i Hercegovine u svakodnevnom poslovanju, kao i za probleme s kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine prilikom obavljanja financijskih transakcija s inozemstvom.

Na kraju, potrebno je istaknuti da realizacijom FATF Akcijskog plana i skidanjem Bosne i Hercegovine sa „sive liste“ FATF-a posao Bosne i Hercegovine nije završen, te smo opredijeljeni da se i dalje kontinuirano borimo protiv financiranja terorizma i da radimo na sprečavanju svih oblika pranja novca. U tom smislu, skidanje Bosne i Hercegovine sa „sive liste“ FATF-a samo je prvi korak i ovim putem Vijeće ministara BiH poziva sve nadležne organe vlasti u Bosni i Hercegovini da i dalje kontinuirano djeluju u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama kako ne bi više dolazili u situaciju da budemo stavljeni na bilo koju vrstu „sive liste.

Podsjećamo da je ovo Vijeće ministara BiH prilikom svog imenovanja u travnju 2015.godine bilo suočeno s činjenicom da je BiH bila stavljena na „sivu listu“ MONEYVAL-a, a onda i FATF-a. Napornim radom i kvalitetnom suradnjom s drugim razinama vlasti, Vijeće ministara BiH je uspjelo, u potpunosti realizirati sve predviđene mjere u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma i na zadovoljstvo gospodarskih subjekata i građana BiH, postići ključni cilj – skidanje sa „sive liste“ i MANEYVAL-a  i FATF-a, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije