Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH skinuta s liste zemalja MONEYVALA s nedostacima u pravnom okviru

07. prosinca 2016. u 17:15 0 komentara 159 prikaza
bih zastava

Bosna i Hercegovina skinuta je s liste zemalja MONEYVALA koje imaju nedostatke u pravnom okviru u vezi s finanCiranjem terorizma.

Na 52. plenarnoj sjednici MONEYVAL-a, koja se održava u Strasbourg od 6. do 8. prosinca, razmatran je i napredak država pod jurisdikcijom MONEYVAL-a, a koje su identificirane sa nedostatcima u pravnom okviru vezanom za FATF preporuke koje se tiču financiranja terorizma i ciljanih mjera u vezi terorizma i financiranja terorizma.

U okviru navedenog izvještavanja MONEYVAL Komitet je upoznat da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo Odluku o provedbi Rezolucije 1373. Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te da je Odluka objavljena i da je već u primjeni.

Nakon analiza Odluke, Tajništvo MONEYVAL-a je zaključio da predmetna Odluka predstavlja pravni okvir za provedbu Rezolucije 1373. Vijeća sigurnosti UN-a. Odluka definira postupak za primjenu financijskih restriktivnih mjera iz UN Rezolucije, na prijedlog nacionalnih nadležnih tijela ili zahtjeva druge države. Odluka postavlja osnove za uvrštavanje na listu imenovanih osoba, koje se pojavljuju u skladu sa kriterijima UN Rezolucije 1373.

Zbog gore navedenih razloga i uzimajući u obzir postignuti napredak, MONEYVAL Komitet je na 52. plenarnoj sjednici usvojio zaključak kojim se Bosna i Hercegovinu skida sa liste zemalja s nedostatcima u pravnom okviru, te daljnja primjena ovog pravnog okvira bit će praćena u okviru redovne procjene napretka Bosne i Hercegovine za 4. krug MONEYVAL evaluacije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.