Dogovori o važnim dokumentima

BiH se priprema za 15. veljače, potpora sve snažnija

covic
Foto: VL FOTO
28.01.2016.
u 07:00

Predsjedništvo BiH je i nositelj aktivnosti koje 15. veljače trebaju rezultirati predajom zahtjeva za članstvo u EU, za koju već sad postoji značajna potpora

Unatoč političkom potresu koji je izazvalo uhićenje čelnika SBB-a Fahrudina Radončića, do kraja ovog tjedna nastavljaju se razgovori o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP) i Mehanizmu koordinacije, piše Večernji list BiH. Značajnu ulogu u dijelu o prilagodbi SSP-a ima Predsjedništvo BiH koje će danas u Sarajevu održati redovitu sjednicu. Predsjedništvo BiH je i nositelj aktivnosti koje 15. veljače trebaju rezultirati predajom zahtjeva za članstvo u EU, za koju već sad postoji značajna potpora.

Mehanizam koordinacije je važan jer predstavlja model konzultacija pojedinih razina vlasti za pojedine oblasti, temeljem kojih bi se kreirao stav BiH o određenim pitanjima. Ovo je važno jer Europska unija od svojih članica, ali i zemalja koje su na putu to postati, traži da su sve politike u cijeloj državi međusobno usklađene i da imaju isti cilj prilikom integracijskih procesa u EU, kao i da se učinkovito provode. U slučaju BiH Mehanizam koordinacije dodatno dobiva na značaju jer je ustroj zemlje kompliciran, a ovlasti za pojedine oblasti podijeljene između više razina vlasti. Kada je u pitanju prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, situacija je prilično jasna. Iako se stalno govori o pregovorima, zapravo je riječ o prihvaćanju pravila, odnosno uvjeta koje je Europska unija postavljala pred sve buduće kandidate za članstvo. BiH je tražila faznu prilagodbu SSP-a, ali Bruxelles ne gleda na to blagonaklono. Tradicionalna trgovina podrazumijeva uvođenje kvota za bescarinski uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u BiH, koji su do sada bili opterećeni carinom, a koje je tri godine prije ulaska u Europsku uniju Hrvatska uvozila u BiH, i to u opsegu koji je prosjek uvoza u te tri godine. U ovom slučaju uzima se razdoblje od 2008. do 2011. godine. Tu je i pitanje utvrđivanja točnih statističkih podataka jer, navodno, postoji mogućnost da se razlikuju statistike o uvozu koje imaju BiH i Hrvatska. U svakom slučaju, o oba ova važna pitanja za europsku budućnost u BiH se intenzivno razgovara i traže rješenja, već do kraja tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije