Poslovni forum uz sudjelovanje Vanjskotrgovinske komore

BiH se otvara povijesna prilika za tržišta koja imaju desetke milijuna korisnika

22.10.2022.
u 11:18

- Sve se dogodilo kao 3. sastanak nakon što je bh. izaslanstvo posjetilo Italiju, potom je talijansko izaslanstvo bilo u BiH, a već nakon tih sastanaka došlo je do potpisivanja ugovora o razvoju agrikulturnog sektora - objasnio je Vuković

Pred Bosnom i Hercegovinom otvorila se nova prilika jačanja ekonomskih kapaciteta i potencijala domaćeg gospodarstva kroz nastup na geografski bliskim tržištima koja imaju na desetke milijuna stanovnika, a sve u okviru Jadransko-jonske makroregije.

Na poslovnom forumu u talijanskom Bariju, u organizaciji Unioncammere, najveće trgovinske komore koja objedinjava 6 milijuna kompanija u Italiji, Pax Humana inicijative za mir i stabilnost, Sveučilišta Luiss, Fiera De La Fente sajma Bari te Vanjskotrgovinske komore BiH, okupio se veliki broj sudionika iz zemalja okruženja, a posebice južne i jugoistočne Europe, piše Večernji list BiH.

Povezivanje

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković naglasio je u razgovoru za Večernji list kako je cilj bio pokazati Jadransko-jonsku inicijativu kao posebnu ekonomsku zajednicu za mir i stabilnost, koja povezuje niz država, a suština je razvoj gospodarstva te međusobno potpomaganje u razvoju cjelokupne regije.

- Sve se dogodilo kao 3. sastanak nakon što je bh. izaslanstvo posjetilo Italiju, potom je talijansko izaslanstvo bilo u BiH, a već nakon tih sastanaka došlo je do potpisivanja ugovora o razvoju agrikulturnog sektora - objasnio je Vuković, dodavši kako je riječ o inicijativi u suradnji s komorsko-investicijskim forumom i zemljama zapadnog Balkana kako bi se suradnja proširila na Sloveniju, Hrvatsku i druge zemlje. A sve to radi se uvažavajući strategiju koja pokriva Jadransko-jonsku inicijativu, a koja se pak bavi povezivanjem lokalnih zajednica, sveučilišta i turizma. Sada je u inicijativu unesena nova energije te se sve više govori o jačanju poslovanja, poput organiziranja zajedničkih sajmova, kako nastupati joint venture i otvarati treća tržišta, stvarati zajedničke kompanije između, primjerice, BiH, Hrvatske, Slovenije i Italije, ali i zajednički nastupati na tržištima gdje se provodi rekonstrukcija.

Također je bilo govora o tomu kako ubrzati protok roba, a prijedlozi su bili posebice konkretni od BiH koja se zalaže za digitalizaciju i harmoniziranje dokumenata između BiH i S. Makedonije.

- Spominjali smo uvođenje novih tehnologija, a primjer su fitosanitarni dokumenti između Sjeverne Makedonije i BiH. Dakle, kada se prolazi Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Srbiju, Crnu Goru, BiH - da se taj dokument digitalizira i bude tehnološki prepoznat za lakši ulazak u Schengen, a prva zemlja je RH - naveo je Vuković, potvrdivši i kako su druge zemlje imale svoje prijedloge. U konačnici, rezultati su uistinu fantastični i cijeli je skup pozdravio ideje, a iz Europske unije naglašeno je da se strategija koja pokriva Jadransko-jonsku inicijativu nalazi u fazi nužnosti revizije, odnosno mora ići novim smjerovima, a pritom se treba uzeti u obzir problem u logističkim lancima, energetskoj ovisnosti itd.

Vuković je potvrdio kako se za BiH otvaraju potpuno nove prilike, prepoznat je zajednički investicijski potencijal, kao i potrebe svih zemalja za zajedničkim djelovanjem. No, svi sudionici uočili su da se unutar inicijativa jako malo dijele informacije, pa se onda postavlja pitanje kako biti prepoznatljiv u okviru IPA fondova, odnosno kako će EU znati što nam treba, a sve navedeno govori o potrebi jačanja procesa razmjene informacija, uz istodobno aktivan rad na miru i stabilnosti. A na ovom su događaju, što je posebice bitno u kontekstu europskog puta BiH, upućene i poruke o važnosti integracijskih procesa, pa je tako ministar vanjskih poslova Italije jasno kazao kako podržava sve zemlje, a posebice BiH na njezinu europskom putu.

Nova energija

Tijekom događaja potvrđeno je i kako su predstavnici Jadransko-jonske inicijative otvoreni za suradnju, odnosno nema poklapanja između inicijativa, već se ovakvim događajima daje jedna nova energija za jačanje ekonomskih potencijala zemalja. A okupljanje je poslužilo i za detektiranje nekih zajedničkih problema koje imaju sve države, uz poseban je naglasak na nedostatku radne snage, pa je u tom kontekstu Vuković potvrdio kako je osobito istaknuta edukaciju sukladno potrebama tržišta, odnosno realnog sektora. U konačnici, Bari je prepoznat i kao velika prilika za organiziranje sajmova na kojima bi sudjelovale kompanije iz BiH, odnosno kompanije s toga područja mogle bi u budućnosti nastupati u BiH. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije