APSURD

BiH s 3,8 milijuna stanovnika ima 2,1 milijun tužbi

'za...sis...sisak-sudovi u sisku, glini, kutini i novskoj proteklih gofina i sada rje\\u009Aavaju sudske predmete Opcinskog suda u Zagrebu. photo: zeljko grgurinovic/vecernji list sud, spis, predmet,
Foto: 'zeljko grgurinovic/vecernji list'
16.11.2013.
u 09:15

Traži se način kako smanjiti broj sudskih predmeta na sudovima u BiH

Ladice općinskih sudova na prostoru BiH zatrpane su s više od 2,1 milijuna neriješenih sudskih predmeta. Zbog ovog sudskog rašomona, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće izrazilo je svoju zabrinutost golemim brojem tzv. “komunalnih predmeta” i traži načine da sudovi takve sporove što prije rješavaju.

Traži se izlazno rješenje

Prema njihovu izvješću, na dan 1. siječnja 2013. godine bilo je 2,112.622 neriješenih predmeta u sudovima na cijelom području BiH, što je izrazito velik broj za zemlju s brojem stanovnika koji ima BiH. Međutim, napominju u ovoj instituciji, ovu brojku treba promatrati s rezervom, budući da većinu tih predmeta predstavljaju takozvani “komunalni predmeti” koji proizlaze iz neplaćanja računa za vodu, odvoz otpada, grijanje i TV pretplatu... Od ukupnog broja neriješenih predmeta više od dvije trećine čine komunalni predmeti, točnije 1,664.328, a ostatak od 448.294 čine ostali neriješeni predmeti. Zbog pravog sudskog rašomona, traži se radikalna intervencija, jer kako navode u Viskom sudbenom i tužiteljskom vijeću nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da koristi sudove i suce kao glavno sredstvo za naplatu duga koji nije sporan.

Agencija za naplatu

Osnovni problem kod ovih predmeta jeste naplata koja je uvjetovana solventnošću dužnika i njihove pokretne imovine koja može biti predmet pljenidbe, kao i od interesa potencijalnih kupaca za tu imovinu. Zbog toga će institut pljenidbe koji je zastario biti promijenjen. Postoji mogućnost da se “komunalni predmeti” iz sudova prenesu na privatne ili javne agencije za izvršenje i prijenos nespornih predmeta na javne bilježnike. To znači da bi dugovanja za komunalne usluge umjesto sudova od neplatiša u buduće utjerivale ovlaštene agencije. Nije precizirano kad bi taj način naplate postao praksa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?