Europska komisija upozorila vlasti

BiH riskira izvoz voća, povrća i vina carinama na meso iz EU-a

19.04.2021.
u 21:45

Europska komisija opetovano je upozorila predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da ne riskiraju odnos s Europskom unijom poništavanjem Sporazuma o stabilizaciji uvođenjem posebnih nameta za goveđe i svinjsko meso iz zemalja EU. Iako to nisu naveli iz Europske komisije, BiH bi na taj način posve sigurno ugrozila i stjecanje kandidacijskog statusa s Europskom unijom u slučaju da se ispune politički uvjeti, piše Večernji list BiH. 

Naime, kako su izvijestili iz Europske komisije, sastanak je održan proteklog tjedna, a njihovi predstavnici naglasili su da, na temelju podataka o trgovini za razdoblje 2018. - 2020., nisu mogli otkriti nijedan poremećaj za dotične proizvode na bosanskohercegovačkom tržištu koji bi uvoz iz EU mogao prouzročiti, a što bi pak onda opravdalo poteze bh. strane.

Pad izvoza iz EU

Na poticaj domaćih proizvođača, Vijeće ministara je razmatralo, ali nije prihvatilo odluku o uvođenju dodatnih carinskih opterećenja za uvozno meso iz EU, čime ne bi profitirala ni BiH ni njezini građani, koji bi plaćali skuplje meso, nego samo Srbija, koja bi se mogla pojaviti kao zamjena, a na koju se ne bi odnosilo poskupljenje mesa jer ima drukčiji, preferencijalni režim prema BiH. No podaci kojima EU raspolaže govore o tome da argumenti predstavnika BiH ne stoje. Naime, izvoz svježe junetine i svinjskog mesa iz EU u BiH u 2020. godini se smanjio. 
- Komisija primjećuje da BiH nije iznijela nikakve nove, drukčije podatke.

Komisija smatra kako uvođenje zaštitnih mjera ne bi bilo opravdano. U slučaju usvajanja mjera, Bosna i Hercegovina bi kršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Stoga Komisija poziva BiH da se suzdrži od radnji koje dovode do kršenja njezinih međunarodnih obveza prema SSP-u i podrivaju njezinu međunarodnu vjerodostojnost - navodi Europska komisija. Iz ove institucije podsjetili su kako je ukupni rast trgovine dobrodošao učinak svakog sporazuma o slobodnoj trgovini. Upozorava i kako Bosna i Hercegovina trenutačno ima koristi od dodatnih autonomnih trgovinskih mjera (ATM) za određene poljoprivredne proizvode, uglavnom voće, povrće i vino. Te su mjere nedavno produljene do 2025. 
- Ako Bosna i Hercegovina nastavi s usvajanjem mjera kršeći SSP, EU će razmotriti sva raspoloživa sredstva za obnavljanje ravnoteže u svom trgovinskom odnosu s Bosnom i Hercegovinom - dodali su.

Pomoć zbog COVID-19

Iz Komisije su pak izrazili razumijevanje za socijalno-ekonomske posljedice pandemije COVID-19 na poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini. Komisija je podsjetila na značajnu financijsku pomoć koju je EU dodijelilo poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini od 35 milijuna eura u razdoblju 2020. - 2024., uključujući pomoć u oporavku od krize s COVID-19. Potaknuli su Bosnu i Hercegovinu da iskoristi pomoć Europske unije za modernizaciju poljoprivrednog sektora i iskoristi blagodati otvorenog tržišta i procesa pristupanja Europskoj uniji u korist svojih poljoprivrednika i građana. Vlasti BiH na sastanku s predstavnicima Europske komisije obećali su kako nakon 1. lipnja ove godine neće produljiti povlašteni tretman svojih proizvođača. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije