Denis Zvizdić

BiH postaje atraktivna destinacija za strane investitore

Fena
08.05.2019.
u 10:50

Bosna i Hercegovina je ostvarila vrlo značajne pomake i njeni ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić jutros na otvaranju Godišnjeg sastanka Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2019. godine u Sarajevu.

On je najprije sudionicima poželio dobrodošlicu u "prelijepu državu Bosnu i Hercegovinu i glavni grad Sarajevo".

- Dobro došli u zemlju izuzetnih prirodnih resursa, vrijednih i talentiranih ljudi i uspješnih menadžera. Zemlju i grad koji će vam se, sasvim sigurno svidjeti, ne samo zbog svoje ljepote i gostoljubljivosti njezinih stanovnika, nego i kao prepoznatljivo mjesto razmjene inventivnih ideja i atraktivnih investicijskih projekata kao i brojnih poslovnih mogućnosti koje će vam biti predstavljene tijekom ove konferencije – kazao je Zvizdić.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je BiH, odnosno Sarajevo, domaćin ovog velikog događaja, podsjećajući da će na više od 40 različitih sesija, koje će biti organizirane u narednih par dana, razmijeniti dragocjena iskustva, znanja i vještine sa gostima, istaknutim i dokazanim menadžerima, gospodarstvenicima, bankarima, financijskim stručnjacima, onima koji su bili i jesu, stvaratelji, rukovoditelji i implementatori uspješnih ideja, projekata i kompanija. 

- Razgovarat ćemo o najboljim modelima unapređenja ekonomije u BiH i regiji zapadnog Balkana, o reformama potrebnim za kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja, o najboljim praksama koje će dovesti do povećanja konkurentnosti gospodarskog sektora, o poticanju domaćih i privlačenju stranih investitora, o pojedinačnim, ali i regionalnim kapacitetima naših prirodnih i ljudskih resursa, o našim ekonomskim i investicijskim potencijalima, kao i o mjerama i daljnjim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema čitave regije - a to je pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojoj domovini – BiH, ali i na prostoru čitavog regije koga, posebno u ekonomskom smislu, želimo povezivati i izgrađivati – naveo je Zvizdić.

Napomenuo je da je, zbog svega navedenog, i opredjeljenje Vijeća ministara BiH u posljednje četiri godine i bilo usmjereno ka preuzimanje europske ekonomske i pravne stečevine, održivom ekonomskom razvoju, stabilnosti i prosperitetu naše zemlje.

- Sretan sam što danas mogu reći da je BiH ostvarila značajne pomake i da naši ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj, poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji, kao i povećanje razine kvalitete i konkurentnosti bh. proizvoda i ukupne bh. ekonomije.

Rast GDP je, kao i prethodnih nekoliko godina, i u 2018. godini bio iznad tri posto, i taj trend se nastavio i u 2019. godini, obim vanjskotrgovinske razmjene se u 2018. godini prvi put približio iznosu od 32 milijarde KM, imamo kontinuirani rast izvoza kao ključnog indikatora gospodarskog razvoja, i po tome smo među vodećim zemljama na zapadnom Balkanu – kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, stopa nezaposlenosti pokazuje stalnu tendenciju pada, otvorene su desetine tisuća novih radnih mjesta.  

Dodao je da je „naš najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni i dalje EU, u koju izvozimo više od 73 posto naših proizvoda, a najvažniji vanjskotrgovinski partneri i ključna izvozna tržišta su: Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Turska“.

Napomenuo je da je BiH je u 2018. imala rekordnih 800 milijuna KM direktnih stranih ulaganja, što je povećanje za oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ono što je najvažnije, činjenica da se taj trend nastavlja i u 2019. godini, „što pokazuje da su brojne reforme koje smo realizirali i one na čijoj realizaciji trenutno radimo polučile rezultat. BiH postaje atraktivna destinacija za strane investitore iz regije, EU i cijeloga svijeta“.

- Posebno me raduje da je EBRD-e, kumulativno investirala više od 2,3 milijarde eura u BiH, u više od 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transeuropski koridor Vc, u koji je EBRD do sada uložila 550 milijuna eura. EBRD je u 2018. u BiH uložila 200 milijuna eura, što je značajno povećanje u odnosu na 130 milijuna eura u 2017. godini. Očekujem da će doći do daljnje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 milijuna eura u 2019. godini, ne samo u sektoru ingrastrukture, nego i u jačanu privatnog sektora i razvoju malih i srednjih poduzeća, energetskoj efikasnosti, i zelenoj ekonomiji – naveo je Zvizdić.

Istaknuo je da je „naša obveza i naše čvrsto opredijeljenje da ćemo nastaviti s ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preuvjetima daljeg ekonomskog razvoja“.

- Mi ćemo i dalje raditi kako bismo BiH učinili konkurentnijom i poželjnom destinacijom. Dosadašnji rezultati su vidljivi, kao što je to npr. utvrđeno u analizi Svjetske banke u kojoj je BiH apostrofirana kao država s najvećom registriranom smanjenom stopom nezaposlenosti u regiji u prošloj godini, pri čemu sektor usluga bilježe najveći broj novih radnih mjesta.

Dakle, rezultati su vidljivi i procesi idu u pozitivnom smjeru, ali ne možemo kazati da smo u potpunosti zadovoljni. Moramo nastaviti s reformama, moramo raditi još više kako bismo od naše države stvorili mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. I to ne možemo uraditi sami – potrebne su nam investicije, posebno u sektore u kojima imamo velike potencijale, potrebna nam je regionalna investicijska platforma, rapidan razvoj i integriranje novih tehnologija, potreban nam je razvoj transportne, energetske i digitalne infrastrukture – kazao je Zvizdić.

U svim tim našim planovima, naglasio je on, Europska banka za obnovu i razvoj je bila, i ostaje, jedan od ključnih oslonaca i faktora budućih procesa izgradnje stabilne i ekonomski prosperitetne BiH.

- Ali, ovo su teme o kojima ćemo govoriti na narednim sesijama, posebno na investicijskoj sesiji koja će biti održana sutra, i na kojoj ćemo pozvati sve prisutne investiture i obrazložoti razloge zbog čega trebaju ulagati u BiH. Svima vama želim puno sreće u radu, uz iskrene želje da mnogobrojni današnji i sutrašnji sastanci i događaji budu uspješni i da doprinesu našem zajedničkom cilju, a to je jačanje bh. ekonomije i ekonomije u našoj regiji – naglasio je Zvizdić.

Na kraju je sudionicima poželio ugodan boravak u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?