podaci uno bih

BiH izvezla 4.3 milijuna kg jabuka, najviše u Rusiju

jabuke
10.08.2021.
u 17:30

Jabuke iz BiH izvezene su u tijeku ove godine još u Ujedinjene Arapske Emirate, Italiju, Kuvajt, Južnu Afriku, Katar, Srbiju i Nemačku.

Nema otežanog izvoza jabuka i sadnica jabuke iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, za razliku od određenih problema koje trenutno imaju proizvođači u Srbiji, te prema rečima vlasnika firmi i voćara iz BiH, ova sorta voća stiže bez problema u ovu zemlju, ali i na druga strana tržišta.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH rekli su za Nezavisne novine da je za prvih šest meseci ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno jabuka ukupne količine 4.357.647 kilograma, vrednosti 5.671.074 KM.

U ovom razdoblju najviše je jabuka izvezeno u Rusiju, i to 3.442.122 kilograma jabuka ukupne vrednosti 4.505.332,80 KM, zatim sledi Hrvatska s 317.483 kilograma vrednosti 385.286,99 KM, pa Crna Gora 270.561 kilograma vrednosti 299.467,84 KM, podaci su UNO BiH.

Dalje u podacima stoji da su jabuke iz BiH izvezene u tijeku ove godine još u Ujedinjene Arapske Emirate, Italiju, Kuvajt, Južnu Afriku, Katar, Srbiju i Nemačku.

Problem u Srbiji je, kako pišu tamošnji mediji, trenutno zbog novog Pravilnika o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju i njihovi proizvođači jabuka ne mogu da izvezu ogromne količine ovog voća koje zasad stoji u hladnjačama.

Naime, ovim pravilnikom je predviđeno da izvoznik ima u vlasništvu ili zakupu skladište sa kontrolisanom atmosferom i to najmanjeg kapaciteta za krupno voće od 500 tona, odnosno 200 tona za sitno voće kao što su borovnice ili maline, a tolikog kapaciteta i za povrće.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?