Transatlantski gospodarski forum jugoistočne Europe donosi dobre vijesti

BiH otvara potencijale američkom tržištu s više od 330 milijuna stanovnika

storyeditor/2024-05-22/vukovic_SAD.jpg
vl
23.05.2024.
u 12:48

Iznimni turistički potencijali BiH u vremenu koje je pred nama bit će znatno pristupačniji i poznatiji te otvoreniji ogromnom tržištu Sjedinjenih Američkih Država, a takvo što će, procjene su, omogućiti Bosni i Hercegovini da bude znatno bolje pozicionirana na svjetskoj turističkoj karti, piše Večernji list BiH. U SAD-u je potpisan iznimno značajan memorandum o suradnji između SAD-a i šest zemalja zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, odnosno gospodarskih i vanjskotrgovinskih komora navedenih zemalja, a na događaj se gleda kao na iznimnu priliku gospodarskog razvoja. Na potpisivanju je bio i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković koji je u izjavi za Večernji list naglasio kako Amerikanci godišnje troše 197 milijardi dolara na putovanja diljem svijeta, a BiH pritom promatraju kao područje koje će im koristiti za hub-putovanja.

Olakšana mogućnost

Odnosno, američki turisti će, naime, sada imati olakšanu mogućnost prakticirati putovanja tako da, primjerice, dva dana obilaze Vinsku cestu Hercegovine, zatim dva dana budu u Dubrovniku, a onda se zrakoplovnom linijom upute prema nekom od većih gradova okruženja... Potpisani memorandum dobar je primjer razvoja jedinstvenog tržišta, koji je zapravo veliki potencijal zemalja CEFTA-e, a ujedno je i prepoznat kao jedan od koraka plana rasta. Veliki broj turista iz SAD-a dođe do Dubrovnika i ne ide dalje, no sada je cijelo okruženje jedan hub suradnje koji može ponuditi mnogo više.

Stoga mnogo pohvala ide i u smjeru otvaranja novih zračnih linija prema Mostaru kako bismo mogli doista pokazati sve ljepote koje BiH kao turistička destinacija nudi. Turizam je jako važan za dobre odnose u okruženju i mnogo šire, ali i za našu ekonomiju, navodi Vuković te dodaje kako samo treba pogledati koliko se od turizma puni proračun u Republici Hrvatskoj te u Crnoj Gori. No BiH mora još poraditi na menadžmentu razvoja turizma kao industrije, dok je na komorama da osiguraju takvo okruženje i pretpostavke. Ovako integrirano turističko tržište nudi mnogo više od razmjene iskustava te obogaćuje ponudu, osobito turistima dalekih destinacija.

Na Transatlantskom gospodarskom forumu jugoistočne Europe, koji se održavao u Washingtonu, sudjelovali su predstavnici institucija vlasti i agencija Sjedinjenih Američkih Država, regionalnih gospodarskih komora, sudstva i financijskog sektora. Forum su organizirali Transatlantska mreža lidera i Europski centar Atlantskog vijeća, a u izaslanstvu Vanjskotrgovinske komore BiH bili su predsjednik dr. sc. Vjekoslav Vuković i zamjenik glavnog tajnika Mirko Bošković.

Predsjednik Vuković je, uz predstavnike regionalnih komora, sudjelovao na panelu “Regionalna suradnja: Prevladavanja prepreka i unaprjeđenje trgovine”. - Regionalna suradnja u proteklom je razdoblju postigla značajan napredak i esencijalni je dio procesa pridruživanja Europskoj uniji - rekao je Vuković te dodao da potencijal koji zemlje posjeduju nije u potpunosti iskorišten. Istaknuo je da prekogranična povezanost i loše stanje transportne infrastrukture, kako cestovne tako i željezničke, limitiraju suradnju i očekivani rast.

- Prostora za poboljšanje ima i u međusobnom priznavanju laboratorijskih nalaza robe te u uklanjanju carinskih i trgovinskih prepreka, koje, uz prateću birokraciju, predstavljaju glavni problem za izvoznike. Vrijeme i troškovi trgovine neusporedivo su veći u odnosu na EU. Brojne su aktivnosti koje VTK BiH poduzima za rješavanje ovih problema i pokušava osigurati zajednički angažman poslovne zajednice u regiji, ukloniti prepreke za razvoj regionalne ekonomske suradnje i unaprijediti poslovnu i investicijsku klimu u regiji - rekao je Vuković.

Prilika za rast, pa tako i povećanje izvoza, kako je istaknuo, je u granama gospodarstva u kojima BiH ima komplementarnu prednost. To su sektori koji proizvode široku paletu proizvoda i sudjeluju u strukturi izvoza s finalnim proizvodom od domaćeg materijala - kazao je Vuković, a kao primjer naveo je proizvodnju namještaja. Također, bh. prirodni i ekološki potencijali i sektor energetike mogu imati ključnu ulogu u budućem razvoju i suradnji, a nisu zanemarivi ni potencijali namjenske industrije koja također bilježi rast i povećan obujam razmjene.

Poslovno okruženje

- Da bi se stvorili uvjeti za konkurentnost i povoljno poslovno okruženje, temeljni uvjet je politička stabilnost i vladavina prava, zatim reforma obrazovanja koja će proizvesti dovoljan obujam kvalitetne i kvalificirane radne snage s plaćama koje osiguravaju kvalitetan život, uz, dodatno, dobro radno zakonodavstvo i socijalnu skrb kako bi se zaustavio odlazak mladih iz BiH - naglasio je Vuković tijekom panela.

Na forumu je potpisan, kao što smo već naveli, i memorandum o suradnji Sjedinjenih Američkih Država i zemalja zapadnog Balkana u području turizma, koji je vrlo bitan kao prvi korak u praktičnoj primjeni otvorenog tržišta. Memorandum su potpisale komore zemalja zapadnog Balkana i obvezale se na suradnju u sektoru turizma koja bi trebala doprinijeti daljnjem gospodarskom razvoju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije