Baza podataka

BiH osudila najviše osoba 
za terorizam i ratovanje u inozemstvu, čak njih 45

24.03.2021.
u 21:51

Kreirana je jedinstvena nova baza podataka BIRN-a (Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo), a ona uključuje sudske presude donesene u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji zbog domaćeg terorizma i zbog odlaska u inozemstvo radi borbe u sukobima u Siriji i Ukrajini, piše Večernji list BiH. Naime, baza podataka o terorizmu i stranim borcima, koju je prošlog petka pokrenula Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo, sadrži detaljne i sveobuhvatne informacije o sudskim presudama za domaći terorizam u pet spomenutih zemalja. Također uključuje presude sa suđenja osobama optuženim za odlazak u inozemstvo radi borbe u odredima takozvane Islamske države, kao i drugih militantnih skupina u Siriji te za proruske separatističke snage u sukobu u Ukrajini. Baza podataka uključuje fotografije i videozapise, kao i resursni centar koji nudi videoobjašnjenja i PDF publikacije o tome kako izvijestiti o nasilnom ekstremizmu i terorizmu.

Relevantan izvor

Regionalna direktorica BIRN-a Marija Ristić rekla je kako je baza podataka rezultat dugoročnih napora i znanja mreže BIRN.

- Željeli smo stvoriti relevantan izvor podataka o regionalnom terorizmu za novinare i istraživače, ali i za sve one koji su zainteresirani za spomenutu temu. Osim podataka koji su provjereni, željeli smo podijeliti i znanje i iskustvo BIRN-a u izvještavanju o tim temama - kazala je Ristić.

Presude navedene u bazi podataka obuhvaćaju razdoblje od 2007. do kraja 2020. godine.

Iz podataka ove baze vidljivo je kako je BiH osudila najveći broj osoba u regiji za domaći terorizam, ukupno njih 14. Sjeverna Makedonija je, prema presudama, odmah iza BiH te je osudila čak 11 optuženika za domaći terorizam.

BiH je također osudila najveći broj osoba u regiji zbog odlaska u borbu na ratište u Siriji, njih 28. Slijede Sjeverna Makedonija s 18 presuda te Albanija, koja je krivim proglasila devet svojih državljana.

Kad je riječ o ilegalnim odlascima na ukrajinsko ratište, Srbija je procesuirala najveći broj ljudi. Srbijanski sudovi osudili su čak 16 osoba, ali zanimljivo je kako su svi sudski postupci u ovim slučajevima završili nagodbama i uvjetnim presudama.

Povezivanje informacija

Direktor BIRN-a u BiH Denis Džidić kazao je kako ova jedinstvena baza podataka sadrži informacije o trajanju kazne, tekstu sudskih presuda i podacima o kaznenoj evidenciji optuženika za terorizam.

- Važno je naglasiti kako je baza podataka besplatna i dostupna svima. Može se pretraživati. Mi smo se posebno potrudili povezati važne informacije, poput prethodnih presuda ili drugih veza među pojedincima kojima je suđeno - rekao je Džidić.

Resursni centar BIRN-ove baze podataka uključuje videozapise i detaljan webinar o profesionalnom novinskom izvješćivanju o terorizmu s BIRN-ovim prijedlozima za eksterne izvore koji bi mogli poboljšati izvješća u medijima.

Na kraju je važno napomenuti i to kako je baza podataka stvorena uz financijsku potporu Europske unije i Hedayaha, Centra izvrsnosti za suzbijanje nasilnog ekstremizma.

Bazi se može pristupiti preko mrežne poveznice: https://terorizam.detektor.ba/.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?