EK naznačio novi rok za ispunjavanje uvjeta za otvaranje pregovora o članstvu

BiH ostaju otvorena vrata za Europsku uniju do ožujka 2024.

06.12.2023.
u 15:07

Kandidacijski status doprinio je stabilizaciji odnosa i političkih prilika, bržem formiranju vlasti i iskoraku na reformskom putu, a pozitivna preporuka Europske komisije u smislu davanja preporuka za otvaranje pregovora BiH s EU-om pokazatelj je da je prepoznato kako su institucije i tijela vlasti u BiH napravile iskorak, ali da još moramo ispuniti određene kriterije - objasnila je Krišto

Sudionici Političkoga foruma na visokoj razini između Europske unije i Bosne i Hercegovine još su jednom jučer istaknuli kako se mora iskoristiti prigoda koju je ponudila Europska komisija o otvaranju pregovora s ovom zemljom, piše Večernji list BiH.

Uvjet je poznat - nastavak reformi tijekom prosinca 2023., što onda pak sugerira kako ne treba na zasjedanju Europskoga vijeća sredinom prosinca očekivati odobrenje za otvaranje pregovora s EU-om, nego se odluka prolongira do ožujka sljedeće godine. Kako god, u Bruxellesu je ipak prevladao zajednički pristup, bez disonantnih tonova, što daje određenu dozu optimizma uz rezervu da su se već na prvome ispitu - sporazumu s Frontexom podijelili srpski i bošnjački kolege. Uz postavljanje pitanja treba li uključiti entitete u donošenje odluka. Frontex je, uz četiri zakona, među ključnim uvjetima za sljedeću etapu ugovornoga odnosa BiH i EU-a. Nakon drugog Političkog foruma na visokoj razini održanog u Bruxellesu predsjedateljica Vijeća ministara BiH Brojana Krišto rekla je da su politički lideri iz BiH iskazali svoje opredijeljene da nastave što snažnije na reformskom putu, a kako bi postigli napredak za sve građane Bosne i Hercegovine. Dodala je da su se na sastanku obvezali da će u idućem razdoblju napraviti ogroman iskorak na polju reformi.

Izborni zakon i reforma Ustava

- Kandidacijski status doprinio je stabilizaciji odnosa i političkih prilika, bržem formiranju vlasti i iskoraku na reformskom putu, a pozitivna preporuka Europske komisije u smislu davanja preporuka za otvaranje pregovora BiH s EU-om pokazatelj je da je prepoznato kako su institucije i tijela vlasti u BiH napravile iskorak, ali da još moramo ispuniti određene kriterije - objasnila je Krišto. Izrazila je uvjerenje da će napraviti nužno potrebne reforme uz iskren dijalog, međusobno uvažavanje i poštivanje ustavnih nadležnosti kroz sustav funkcioniranja Mehanizma koordinacije. Također je rekla da nastavljaju raditi snažno i aktivno, kazavši da je ovom sastanku prethodio neformalni sastanak lidera BiH na kojem su se mogla čuti optimistična rješenja i konkretni planovi. - Imamo dosta zakona i odluka koje su u visokom stupnju usuglašene. Samo je potrebna politička volja - kazala je Krišto, izrazivši uvjerenje da će BiH napraviti iskorak te da će institucije prepoznati napredak, a time u prosincu postaviti i datum za otvaranje pregovora. Usuglašenim dokumentom između EU i BiH poziva se na "žurno okončanje još uvijek neprovedenih ustavnih reformi i reformi izbornog zakonodavstva". Povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi dodao je da Europska unija vidi predanost i pozitivne pomake kada su u pitanju nužne i dugoočekivane reforme u Bosni i Hercegovini. Smatra da je dodjeljivanje kandidacijskog statusa BiH bila ispravna odluka jer su pokazani rezultati i razvoj kakav do sada nije viđen u BiH. - Uvjereni smo da BiH može učiniti više i bolje, a na tome vidljivo radi Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto. Vidimo veliki napredak u reformama, nove vlade uspostavljene su na svim razinama, brzo se usvajaju proračuni, a sve političke stranke prepoznale su europske integracije kao prioritet. Želimo da ponovno, recimo već u ožujku, dođemo s novim napretkom i nadamo se da će tada moći početi pregovori - istaknuo je Várhelyi koji je iznimno afirmativno govorio o iskoraku BiH. Također je istaknuo značajan napredak u usvajanju reformskih zakona, kao i političkih strategija. - Stvorene su političke strategije koje su dio europskog puta. Spomenuo bih borbu protiv pranja novca, akcijske planove za migracije i borbu protiv terorizma ili provedbu nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Mislim da ovim razvojem događaja vidimo veliku promjenu u pristupu, veliku promjenu u radu svih institucija i funkcioniranju institucija u cijeloj zemlji - objasnio je Várhelyi. No, on je pak vrlo precizno naveo kako će Europska unija biti spremna otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom onda kada se ispune svi kriteriji. Europska komisija je od vlasti BiH zatražila da izmijene Izborni zakon, Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, zatim Zakona o sukobu interesa, kao i Zakona o sudovima BiH. Uz to, očekuje se potpisivanje sporazuma s Frontexom, kao i usvajanje Nacionalnog programa za integriranje.

Ukidanje veta

Nakon sastanka čelnik RS-a je rekao kako se mora poštovati Ustav BiH i činjenica da "EU traži prilagođavanje kroz reforme, a to je da odluke autonomno donose lokalni čimbenici u smislu da se opredjeljuju za EU, a ne da to čine stranci bez obzira na to u čije i kakvo ime". On je mišljenja kako u BiH postoji ozbiljan zastoj oko Ustavnog suda BiH. - Imamo ozbiljne zastoje u dinamici. Donijeli smo pet ili šest zakona i kada je došlo do Ustavnog suda BiH, tu je nastao zastoj. Možemo razgovarati, a to je da prizivno vijeće ima sjedište u Banjoj Luci - dodao je. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković istaknuo je kako je iznimno važno da su svi službeno u sjedištu EU-a u Bruxellesu potvrdili svoju europsku orijentaciju. - Ja sam govorio da ne vidim opciju koja može zamijeniti EU, u koju BiH izvozi 73 posto dobara, što pokazuje jasne smjernice koji je to put koji trebamo ubrzati - rekao je Konaković. Svjestan je razlika, a napose očekivanja iz EU-a da se korigiraju mehanizmi odlučivanja u BiH. - U 14 prioriteta imate jedan dio koji govori da se ukida pravo veta izvršnim tijelima koja utječu na donošenje odluka za EU, što bi značilo ukidanje prava veta u Vijeću ministara - upozorio je Konaković. Dodao je da su do ožujka otvorena vrata EU-a te da je Bruxelles zabrinut mogućnosti da BiH ne ispuni uvjete do toga datuma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije