Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH odobren izvoz sadnog materijala na rusko tržište

14. travnja 2021. u 18:23 0 komentara 34 prikaza
Foto: ilustracija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac potvrdio je da je Ruska Federacija odobrila nastavak izvoza sadnog materijala iz BiH.

- Naši intenzivni pregovori s ruskom stranom rezultirali su pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike. Kompanija 'Poljoagro' iz Šamca dobila je zeleno svjetlo za nastavak izvoza sadnica voća na rusko tržište, nakon što su inspektori Ruske agencije za fitosanitarni nadzor utvrdili da je ova kompanija ispunila sve uvjete za nastavak izvoza - rekao je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, proizvođaču sadnog materijala "Poljoagro" iz Šamca u ovoj godini odobren je izvoz 500.000 sadnica jabuke i 300.000 sadnica breskve na rusko tržište.

- Vrijednost ugovorenog posla veća je od milijun eura, a posebno me je ohrabrila činjenica da je ova kompanija u 2021. godini osigurala veću količinu sadnica namijenjenih ruskom tržištu u odnosu na prošlu godinu - naglasio je Košarac.

On je pozvao sve proizvođače sadnog materijala u BiH da se putem Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtjevom za izvoz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

- Cijeneći domaće potencijale i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, važno nam je da unaprijedimo posao i jačamo spoljnotrgovinsku razmjenu s Ruskom Federacijom. Otvaranjem novih tržišta štitimo domaću proizvodnju i dajemo šansu našim poljoprivrednicima za nastavak i razvoj poslovanja - poručio je ministar Košarac, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.