Brkić:

BiH odlučna postati sastavni dio europskih struktura

Brkić
16.06.2016.
u 13:01

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjeluje na konferenciji visoke razine "Demokratizacija političkih procesa i prevladavanje političko - ideološke polarizacije" koja se od 14. do 17. lipnja održava u Draču, u organizaciji Aspen Instituta Njemačke i u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Albanije.

Cilj konferencije je pružiti platformu visoko rangiranim sudionicima zapadnog Balkana, Njemačke i međunarodnih i regionalnih organizacija, za diskusiju i identifikaciju središnjih izazova s kojima se sučeljavaju zemlje zapadnog Balkana.

Fokus konferencije su trenutni prioriteti, politike i instrumenti u odnosu na uloge parlamenata, opozicije, medija i ravnopravnosti spolova u procesu proširenja EU i demokratizacije regije.

Demokratizacija političkih procesa u državama zapadnog Balkana, posebice kroz jačanje uloge parlamenta i civilno sudjelovanje, je esencijalna komponenta dugotrajne stabilnosti i uspostave održivih demokracija, i nepromjenljiv uvjet za EU integracije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Politička polarizacija može dovesti do sprječavanja procesa demokratizacije, generirajući javno nepovjerenje i razdvajanje. Ovaj fenomen je zajednički za države zapadnog Balkana i odnedavno u mnogim državama članicama EU, navodi se.

U izlaganju o temi "Uloga EU u demokratskim procesima u regiji zapadnog Balkana" zamjenik ministra Brkić osvrnuo se na Thessaloniki summit iz 2003., kad je u Deklaraciji navedeno da je „budućnost Balkana u EU“.

Istaknuo je da je BiH odlučna postati sastavni dio europskih socijalnih, političkih i ekonomskih struktura.

- Demokracija, individualna ljudska prava i slobode, te vladavina prava najznačajnija su dostignuća vrijednosti EU-a koje stanovnici BiH očekuju nakon procesa integracije, ali s tog aspekta, brojni izazovi su vidljivi na europskom putu. Za proces stabilizacije i pridruživanja BiH u EU, 2015. je posebno značajna. Bit će zabilježena kao godina povratka na put reforme, što je rezultiralo podnošenjem BiH aplikacije za članstvo u EU (15. veljače ove godine) u skladu s obnovljenim pristupom EU prema BiH - naglasio je zamjenik ministra Brkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije