Porazni podaci

BiH od svih zemalja u regiji najmanje koristi pomoć EU-a

euri
14.04.2023.
u 18:46

Prema izvješću Europske komisije o iskorištenosti TAIEX-a za razdoblje od siječnja do prosinca 2022. godine, Albaniji su odobrena ukupno 23 zahtjeva, Crnoj Gori 45 zahtjeva, Sjevernoj Makedoniji 30 zahtjeva i Republici Srbiji 19 zahtjeva, BiH je odobreno svega 14 zahtjeva

Bosna i Hercegovina je na samom začelju u regiji kada je riječ o iskorištenosti pomoći EU-a radi napredovanja u procesu eurointegracija, pa tako i kada je riječ o usklađivanju svog zakonodavstva s europskim, piše fokus.ba.

Prema informaciji koju je sastavila Direkcija za europske integracije, a koja je upućena Vijeću ministara BiH, u usporedbi s ostalim zemljama regije korisnicima TAIEX-a (Technical Assistance and Information Exchange Instrument), BiH je među zemljama koje najmanje koriste taj instrument pomoći.

Prema izvješću Europske komisije o iskorištenosti TAIEX-a za razdoblje od siječnja do prosinca 2022. godine, Albaniji su odobrena ukupno 23 zahtjeva, Crnoj Gori 45 zahtjeva, Sjevernoj Makedoniji 30 zahtjeva i Republici Srbiji 19 zahtjeva. U navedenom razdoblju Bosni i Hercegovini odobreno je svega 14 zahtjeva. TAIEX je instrument kratkoročne tehničke pomoći i razmjene informacija Europske komisije u pogledu usklađivanja, primjene i provedbe pravne stečevine Europske unije (acquis).

S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina 15. prosinca 2022. godine dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji, iz DEI-ja napominju kako je potrebno uzeti u obzir obveze koje proizlaze iz kandidacijskog statusa te je važno da se intenzivira korištenje ovog instrumenta pomoći u aktualnom procesu pridruživanja, kao i provedbi obveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Europske zajednice i njezinih država članica s jedne i BiH s druge strane, posebice u smislu članka 70. koji utvrđuje obvezu usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Europske unije.

Također, u ovoj informaciji stoji da mnoge institucije u BiH u izvještajnom razdoblju nisu podnosile zahtjeve za TAIEX stručne misije te, shodno tome, nisu dostavile potrebne informacije. Prema podacima kojima raspolaže Direkcija, u izvještajnom razdoblju podnesena su ukupno 23 zahtjeva za korištenje TAIEX-a, od čega je 14 zahtjeva odobreno, dok ih je devet odbijeno. Od ukupnog broja podnesenih zahtjeva, 18 su podnijele institucije BiH, četiri zahtjeva institucije iz RS-a, dok je jedan zahtjev podnijela institucija županije.

Na osnovi analize iskorištenosti TAIEX instrumenta pomoći u BiH Direkcija ističe da institucije u najvećem broju koriste TAIEX u oblasti pravosuđa, slobode i sigurnosti (podneseno deset zahtjeva), slobode kretanja roba (podnesena tri zahtjeva) te zaštite potrošača i prometne politike (podnesena po dva zahtjeva). Po pozivu Ureda TAIEX-a realizirano je ukupno 12 seminara koji su se održavali u hibridnom formatu, a na kojima je sudjelovalo 70 državnih službenika iz BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije