Jedna od najovisnijih zemalja o ruskom plinu u teškoj situaciji

BiH nema alternative, a iduće zime mogla bi potpuno ostati bez plina

plin
14.05.2022.
u 18:05

"Rusija prestala isporučivati plin preko Poljske"; "Ukrajina zatvara jednu od dviju ključnih točaka za tranzit plina"; "Hrvatskoj plin iz LNG-a i domaća proizvodnja neće biti dovoljni za zimu, traže se alternative"... - vijesti su to koje dominiraju svjetskom, a posljednja i regionalnom scenom proteklih dana. Jer ruska invazija na Ukrajinu i dalje traje te bi, vjerojatno, da je živ, jedino Nostradamus pokušao prognozirati kada će sve ovo završiti. Međutim, iako u ovoj zemlji ima onih dovoljno "stručnih" za svaku temu, stvari treba posložiti po prioritetima. BiH nema taj luksuz da analizira detaljno rat u Ukrajini, nego ona mora voditi računa o svojim brojnim problemima, a jedan od njih upravo je vezan uz spomenute naslove, odnosno kako će plin dolaziti u BiH.

Baviti se sobom

I prije rata u Ukrajini Sarajevo je ostalo bez plina, a sreća u nesreći je što tih dana nije vladala hladnoća kakva obično bude tijekom siječnja i veljače, pa se nekako preživjelo u tom jako kratkom razdoblju dok su trajali problemi. No što će biti iduće zime i što ako BiH opet ostane bez plina? Proteklih nekoliko zima vrijeme nas je općenito pomazilo, međutim, tko može tvrditi da nam iduća zima neće obilovati snježnim oborinama, a stanovništvo biti dulje bez grijanja!? Naime, ova zemlja je što se tiče opskrbe plinom u najtežem položaju na zapadnom Balkanu, bez skladišta za rezerve. O tome je nedavno govorio i stručnjak za plinski sektor Almir Bećarević, bivši direktor tvrtke BH-Gas. - Kada je bila kriza s plinom 2009. godine, našli smo novog isporučitelja za tri dana i počeli se opskrbljivati plinom, a ovdje je sve pod monopolom. Nitko nije općenito protiv ruskog plina, ali Gazprom ovdje ima punu kontrolu nad cijevima i nad plinom te im nitko drugi ne može pristupiti - kazao je. Govori se i o ukapljenom plinu iz Amerike, što bi značajno povećalo cijenu na tržištu. To je za Deutsche Welle komentirao i ekonomist Zoran Pavlović. - Moramo biti svjesni da nema alternative opskrbi plinom iz Rusije. Ova alternativa preko Amerike nije isplativa jer se troši energija za njegovo pretvaranje, što je nepotreban trošak. Taj način isporuke može se koristiti samo u interventnim isporukama. Svaka druga dugoročna distribucija je suluda - kazao je. A stanovništvo očito ne planira čekati novu zimu u neizvjesnosti, prodaja drva je na rekordnoj razini u ovom dijelu godine, a vlada zanimanje i za peletom, međutim, čeka se ljeto da mu padne cijena. - Ako već živim u stanu u Sarajevu, gdje nemam alternativu za plin, osim struje, onda barem kod vikendice sebi mogu urediti stanje kakvo želim, da ne moram strepiti kada će mi netko isključiti plin ili struju pa da se moja obitelj smrzava. Kupili smo 10 metara iscijepanih drva po cijeni od 110 KM, a idućih dana ćemo ih složiti i uredno čekati zimu. Obično ljeti provodim najviše vremena u vikendici, ovog puta mogao bih napraviti iznimku te i zimi tu boraviti svjestan kako mi hladnoća neće predstavljati veliki problem. A plin je strašno skup, dok za struju još ne znamo što će se događati, ali, nažalost, sve prati trendove - priča nam sugovornik iz Sarajeva.

Davne najave

U ovom trenutku susjedna Srbija ima 110 milijuna kubičnih metara plina u skladištu te zalihe nafte i naftnih prerađevina. BiH u skladištu nema ništa, odnosno nema ni skladište, iako se prije 20 godina, kada još nije bilo priče ni o onoj recesiji, a kamoli ovim sadašnjim krizama, pokrenula inicijativa za podzemno skladište u Tuzli. Ono je trebalo biti dovoljno za opskrbljivati cijelu BiH, ali se nikad nije realiziralo. Možda je kasno napominjati, ali i u ovom slučaju BiH treba konkretne mjere.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?