Dragan Mektić

BiH ne može funkcionirati s ekstremizmom, bilo s koje strane da dolazi

mektic
13.05.2016.
u 15:27

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je ponovio da pitanje paradžemata prepušta Islamskoj zajednici i, koliko je god moguće, da ona uvede red i da to stavi u svoje ingerencije i nadležnost, u okvire zakona o pravnom položaju i djelovanju vjerskih zajednica u BiH.

- Stojim na stanovištu da ti koji nisu željeli ući pod okrilje Islamske zajednice da djeluju u skladu s principom islama kao vjere tolerancije ovdje i suživota, jesu osobe ekstremnog karaktera, koje truju javni prostor u BiH, šire netoleranciju, mržnju i podstrekavaju i podržavaju nasilni ekstremizam u BiH, kazao je Mektić na pres-konferenciji u Sarajevu, javlja Fena. 

Dodao je da pod nasilnim ekstremizmom podrazumijeva nepoštivanje pravnog poretka i ustavnog uređenja BiH, nepoštivanje vladavine prava i "izazivanje i stvaranje određenih pretpostavki, logističkih i svakih drugih, za određene terorističke akte u BiH“.

- Ne želimo takve ekstremne osobe. BiH ne može funkcionisati s tim ekstremizmom, bilo s koje strane da dolazi ovdje. Oni nemaju prolaz što se tiče nas sigurnosnih agencija - istaknuo je Mektić.

Dodao je da će sve sigurnosne agencije staviti u funkciju, od državne pa do svih razina.

- Dostavit ćemo im obavještajne i operativne podatke koji ukazuju na njihovo djelovanje, napraviti kataloge osoba koje nastupaju s tih pozicija i svega toga i stavit ćemo ih pod potpunu kontrolu. One za koje se ispostavi da su počinile određene inkriminacije ćemo procesuirati u smislu krivičnog gonjenja. Ostale ćemo, ovisno od stupnja odgovornosti, vidjeti na koji način procesuirati - naveo je državni ministar sigurnosti.

Istaknuo je da nam „ne trebaju nikakve osobe koje funkcioniraju na bazi ekstremizma, nacionalizma, netolerancije....“

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?