PREDAVANJE

BiH ne može biti ako manje brojni narodi nemaju jednaka prava

bogić
Foto: agencije
09.05.2014.
u 09:27

Brojni studenti i novinari nazočili su predavanju Bogićevića koji je predstavio drugo lice 
bh. socijaldemokracije

- Ja u granice ne vjerujem, granice samo postoje u ljudskim glavama na ovome svijetu. Sve ostalo su gluposti!

Razlike su bogatstvo

Ovom je rečenicom bivši član Predsjedništva SFR Jugoslavije dr. Bogić Bogićević na najbolji način opisao sebe, kozmopolitu koji se bori za pojedinačna i kolektivna prava, koji jednako i danas kao i 1991. godine na sudbinskim odlukama uspravno govori o problemima Bosne i Hercegovine koja se nije unutar sebe još uvijek priznala. Jednim od najvećih problema zemlje upravo navodi nejednakopravnost i nemogućnost izražavanja različitih identiteta, prije svega kada su u pitanju tri konstitutivna naroda. “Sve naše razlike moraju biti naše bogatstvo. Svatko mora živjeti svoj nacionalni, religijski identitet punim plućima bez diskriminacije i omalovažavanja. U BiH ne može biti većine i manjine. U BiH svi moraju biti jednakopravni bez obzira na broj i postotak na popisu. Ako od tri konstitutivna naroda, nekih ima 5 posto, a drugih 95 posto, ovi što su malobrojniji moraju imaju jednaka prava kao i ovi s 95% udjela. To je jamstvo i zalog opstanka Bosne i Hercegovine”, rekao je Bogićević tijekom jučerašnjeg predavanja na kolegiju Interkulturalnog razumijevanja koji na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predvodi dr. Mile Lasić.

Sloboda pojedinca

Po Bogićeviću, BiH neće uspjeti ako bude udruživanja dva naroda protiv trećeg. “U BiH se mora izgrađivati društvo u kojemu se najprije izgrađujemo kao ljudi, a na drugom mjestu kao Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Židovi jer je sada obrnuta situacija. Samo ako je čovjek slobodan bit će slobodna i njegova nacija, kolektivitet. U protivnom, sloboda za jednu naciju često znači neslobodu za druge kolektivitete”, objasnio je nekadašnji član jugoslavenskog Predsjedništva.

Ključne riječi

Komentara 1

BI
Bičina
21:52 09.05.2014.

Hvala Bogu da netko u prvi plan stavlja čovjeka i s te pozicije javno progovara.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije