izvješće

BiH na začelju po visini stranih ulaganja, lani uložen 661 milijun dolara

ulaganja
12.07.2023.
u 08:57

U prvom tromjesečju 2023. strana ulaganja iznosila su 426,6 mil. KM, što je povećanje od čak 80% u odnosu na isto razdoblje lani

BiH je na začelju među balkanskim zemljama po visini stranih ulaganja u protekloj godini, navodi se u izvješću Agencije Organizacije Ujedinjenih naroda za ekonomiju i trgovinu (UNCTAD). Srbija je ponovno lider, a ovaj put iznenadila je Albanija, koja je dosegnula rekordnu razinu stranih ulaganja.

U Srbiju je prošle godine uloženo oko 4,6 milijardi dolara, druga je Albanija s 1,4 milijarde, a slijede Crna Gora s 877 milijuna, Sjeverna Makedonija sa 794 milijuna i BiH sa 661 milijun dolara, prenosi etto.ba. Izvješće pozitivno ocjenjuje inicijative koje je Albanija poduzela u okviru zaštite okoliša i proizvodnje obnovljive energije. Također se navodi da je razina stranih ulaganja zabilježila rast u prvom tromjesečju ove godine.

Prema podacima koje je objavila Centralna banka Albanije, njihova je vrijednost dosegnula 308 milijuna eura, što je porast od 1,65 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je do sada najveća vrijednost izravnih stranih ulaganja zabilježena u ovom razdoblju godine. U pogledu sektora, ulaganja u ekstraktivnu industriju i dalje su velika. Taj je sektor donio i najveći priljev s gotovo 68 milijuna eura u tri mjeseca, zatim slijede financijske i osiguravateljske djelatnosti s 58 milijuna eura te nekretnine s 49 milijuna eura, prenose albanski mediji.

Strane investicije u BiH bile su najveće u posljednjih nekoliko godina i imale su rast od 16,3 posto u odnosu na 2021. U prvom tromjesečju 2023. iznosile su 426,6 milijuna maraka, što predstavlja povećanje od čak 80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. (ri) •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?